Logga in
Logga ut

Jonathan Åhman

Silly-bloggen

Allt om övergångarna i Hockeyallsvenskan.

Från HA till NHL!

Signed, sealed, delivered. Tomas Mitell lämnar AIK i Hockeyallsvenskan för att kliva in i båset hos Chicago Blackhawks, som assisterande tränare till Mora-legendaren Jeremy Colliton. Satan så coolt!

Mitell har fått mycket ris och ros under sina år i AIK och det Gnaget som gick fram som en ångvält under åren är ett av de bästa lagen jag sett i allsvenskan under de senaste åren. Nu föll de på små slutspelsmarginaler mot IKO, men hade man lyckats där hade man nog gått hela vägen. Övergången visar också på Collitons status i Chicago, där han får handplocka en på nivån helt oprövad tränare. Snyggt.

På tal om tränare. Undertecknad fick ett anbud från en klubb i veckan, trots att jag inte varit verksam coach på några säsonger. Visst saknar jag det ibland men jag tror att jag håller mig på pressläktaren tills vidare...

 

Trevlig helg!

Tankar om spelschemat

Så, torsdag eftermiddag och det är sannerligen hög tid att samla upp lite vad som hänt i allsvenskan. För en stund sedan damp spelschemat för kommande säsong ner i mailkorgen. Onekligen intressant läsning. VIK spelar hälften av bortamatcherna på onsdagar, sex fredagar och lite strömatcher övriga veckodagar.

 

Hemmamatcherna är elva på fredagar, hela fem lördagsmatcher hemma (gillar vi!) och bara fem onsdagsmatcher hemma. Vid en snabb anblick ser schemat rimligt ut, det är ett par tillfällen i november som kommer innebära långa resdagar. Till exempel spelar man onsdag den 20:e borta mot Löven och fredag den 22:e borta mot Karlskrona.

 

Sportsligt då? Alexis Binner har kommit in, precis som Oskar Pettersson och Erik Nyström. Den sistnämnde är inte presenterad, uppgifter jag har säger att han går på a-kassa och därför lär presentationen dröja. Men det är alltså inget som är bekräftat från VIK eller honom själv.

Korta tankar om övriga: Binner är ett långskott. Spelat hela juniortiden på liten rink och aldrig professionellt. Har storleken för sig. Jag har aldrig sett honom lira och kan därför såklart inte bedöma honom. Har han farten i fötterna för att klara omställningen till det dels tuffare spelet i allsvenskan, och dessutom kunna hinna täcka de extra kvadratmeterna? Det får vi se!

 

Oskar Pettersson är en spelare jag inte heller vet särskilt mycket om. Ingen jag har noterat när jag sett honom spela. Verkar ha en skön spelstil (bara för han är rightare) och får han till det så kan det bli en positiv överraskning. VIK har ju visat sig vara en bra plats för den sortens spelare.

Dessa påskrifter gör att VIK har en så gott som fulltalig trupp. Två målvakter, sju backar och tolv forwards. Inte illa för att vara slutet på maj. Jag kommer som brukligt att gå igenom truppen och de få hål som finns efter månadsskiftet.

Annars går följetongen med IK Pantern vidare. Spelare och ledare överger skeppet en efter en och jag skulle bli väldigt överraskad om klubben överlever med bibehållen allsvensk licens. Det är en tuff sits för många, inte minst Almtuna som står näst på tur. De måste ha en kontinuelig dialog med förbundet för att kunna förbereda sig och sin trupp för vad det än blir.

 

Bröderna Jones till NLB

Det blev en återförening för tvillingbröderna Kellen och Connor Jones i Europa. Närmare bestämt i schweiziska HC Thurgau, som spelar i andraligan. Där finns det uppenbarligen kulor. Och jag tror de kommer ha roligt i alplandet. NLB är en traditionellt sett defensivt svag liga där de bästa spelarna får spela hur mycket som helst, förväntas göra det mesta offensivt och ofta är det nordamerikaner som fyller de utländska posterna. I NLB gjorde exempelvis Philip Rondahl nästan en poäng per match året innan han kom till VIK. Grattis, den tredje länken i kedjan med bröderna Jones. Det ska bli kul att se hur bra det går för dem.

Ett tapp för VIK, givetvis, men också väntat. Kellen var från början tydlig med att han ville spela med Connor och sammantaget blev förmodligen prislappen för dyr för VIK.

Adam Vay – ett odjur

VIK:s nye målman Adam Vay är stor. Alltså jättestor. Och han verkar lite farlig. Kolla bara här när han knockar sin motståndare duktigt: https://www.youtube.com/watch?v=TjWwwT7BpvU

Enligt eliteprospects.com mäter han 196 centimeter och väger in på 103 kilo. Det är bra size om något. Hans mer intressanta siffror, typ räddningsprocent, ser bra ut, även om den slovakiska ligan är svårbedömt. Har inte sett något därifrån sedan säker 2015.

En häftig karriärsbana har han i alla fall haft, med spel i El Paso Rhinos (fan så läckert namn), ett NHL-kontrakt (var aldrig nära spel), hyfsad framgång i ECHL och nu till den småländska östkusten.

 

Det verkar som att VIK kommer ha ett rövarband i år igen – det gillar vi!

Allsvenskt sillysvep

Tjena bloggen! It's been a while. Fotbollen har tagit mycket av min arbetstid senaste veckorna – kul! Men jag har givetvis hängt med i vad som hänt kring vår kära allsvenska och en avstickare till Berlin har också hunnits med. Fick tyvärr inte plats på arenan när Union Berlin tog ett stort kliv mot Bundesliga i söndags men den intill-liggande sportbaren var, som man säger på söder, inte kattskit det heller.

 

Pantern har det ju desto tuffare. 2019 verkar bli året då Bagheera till slut kapitulerar. Sorgligt på ett sätt men de har levt på lånad tid och pengar något kontrollår för länge. Spelarflykten har redan börjat och skulle de mot alla odds reda ut det ekonomiska stålbadet ska de sätta en ny trupp på benen. Nej, vi vinkar nog snart adjö till Pantern. Då får vi säkert se Almtuna i allsvenskan igen. Yay...

 

I VIK då? Jag kommer breda ut texten ytterligare framöver men i korta drag börjar det se intressant ut. De allra flesta posterna är tillsatta redan i mitten i maj och jag misstänker att sportsliga ledningen tycker det känns förbannat skönt. De har också klarat sig utan någon extrem spelaromsättning.

 

På annat håll i ligan är följande värt att notera:

Nick Olesen flyr Pantern för Södertälje. Mycket spännande spelare.

Kalle Östman slutligen presenterad av Djurgården. Grattis, Kalle.

AIK kör på något svårgreppat provspels-halloj, det piggar väl upp lite.

Mattias Kalin klar för Västerås, vars gäng ser bättre och bättre ut.

Hellgren Smed till Karlskrona och hans plats i Hästen fylls av Oskar Masiello. 50/50.

Timrå lånar in två spännande Frölunda-junisar i Oliwer Fjellström och Leon Lerebäck. Timrås lag på det stora hela börjar se lurigt ut. De ska inte räknas bort.

Porsberger till Gnaget. Väntat.

Gustav Willman Borvik från finska Sport till Kristianstad. Honom är jag lite nyfiken på. Vet att han var påväg till VIK för två säsonger sedan, då pratades det om lån från Luleå.

Victor Öhman fick inte förlängt i Modo. Vet att han trivdes i Västervik.

Sebastian Dyk offentliggjord av Helsingfors IFK. Ska hålla koll på grabben.

Det är väl det av värde som har hänt. Kommer sammanställa truppernas status när tid ges.

 

Må väl!

I bloggen kommer Jonathan Åhman att skriva om rykten, klara övergångar och spekulationer kring Hockeyallsvenskan.
  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Sport

Politikerbloggar