Logga in
Logga ut

Ute och cyklar

Västervik 7 år mellan bilderna. Den övre är från ett reportage i vt om vilken politker som hade mest miljövänlig bil. Jag vann inte för jag hade ingen bil. Men det var också bra skrev tidningen. 😂🙄


Den undre bilden är från i söndags. Nu cyklar barnen själva och vi har fortfarande ingen bil. När vi ska någonstans får vi motion och vi belastar inte miljön. Varje transportsträcka blir en trafiklektion och en rad av intryck och möten. 


Om fler som kan valde cykel istället för bil skulle trafikmiljön, miljön och folkhälsan bli bättre. Kan du bidra?

Nu kör vi!

Västervik Regeringen har landat och så har även vår lokala politiska ledning. Äntligen.

Igår hade vi första mötet med nya kommunstyrelsen och det känns verkligen bra att få möjlighet att fortsätta där i 4 år till. Vi behandlade 50 ärenden så det var verkligen ingen mjukstart för de nya ledamöterna.

Det märks att det är något nytt, något förändrat. Ingen har majoritet, alla vill profilera sig i sina frågor och diskussionerna blev stundvis väldigt ideologiska. Det är en mycket spännande och intressant tid vi har framför oss.

WTF?

Okej. Det är inte ofta jag inte begriper sammanhang men kvällens agerande av M, KD, L, W, SV och SD vid val av presidium i fullmäktige övergår mitt förstånd.
Det har varit minst sagt en knepig situation i den lokala politiken sen valet men många förhandlingar och diskussioner har pågått mellan olika parter. En majoritet har inte varit möjlig att få till och därmed gick vi, S och C samman för att styra tillsammans i minoritet och jobba med ett brett samarbete för att få igenom bra beslut för kommunen.
Idag valdes ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande för kommunfullmäktige. Normalt sätt tillsätts ordf. och vice av de styrande och andre vice av oppositionen.
Vi nominerade en ordförande och då nominerade även M en ordförande; Sverker Tohrén (L). Deras förslag fick även stöd av SD och SV och han valdes därmed. Sen valdes även Peter Johansson (M) till vice ordförande. Även han med stöd av SD och SV.
Vad detta kommer att leda till vet ingen. Jag frågade specifikt vad M, KD, W och L tänker om fortsättningen om detta. Ska de styra kommunen med hjälpa av SD och SV? Jag fick inga svar av någon. SD själva meddelar att de ingår i "den största partikonstellationen". Vilka som ingår mer är oklart.
Hur känns det för L att leda fullmäktige med stöd av sverigedemokrater?
Just nu är jag mycket besviken på så många sätt.
 
Imorgon tar vi nya tag. För kommunens bästa. Det finns många sätt att göra det. Vilka det blir vet jag inte än.

Ovisshet

 

Så vad händer nu efter valet? Fullmäktige hade möte i måndags och det var det sista med de gamla ledamöterna. Nästa månad tillträder de nyvalda. Övriga styrelser och nämnder sitter kvar året ut och i vissa bolagsstyrelser blir det ännu längre. Vilka som blir valda till dessa uppdrag vet ingen än. Det pågår just nu diskussioner mellan kommunens partier om vilka som ska samarbeta för att få till ett stabilt styre.
Det krävs 29 av fullmäktiges 57 mandat för att få majoritet och det största partiet, S, har 18. Därför krävs det samarbete med andra partier för att kunna styra. Hur samarbeten formas beror på ideologi, vallöften och även personliga egenskaper och relationer.

Men det är tusan inte lätt att få ihop det. Ibland är det svårt nog att bli ense inom partiet trots att vi oftast har samma grundideologi. Tänk er då när det är personer med starka viljor och olika synsätt som ska enas. Men det brukar lösa sig, och det är det som är det fina med vårt demokratiska system.

Våra olika viljor och åsikter diskuteras och förfinas tills vi är tillräckligt överens. Och ofta blir det ett bättre resultat än de enskilda idéerna var från början. Och fler väljares röster blir representerade i besluten. Kompromisser är inte alltid av ondo, jag skulle säga att de oftast är en förutsättning för positiv utveckling.

Nu håller jag tummarna för att kommunen får till en stabil majoritet och att MP är en del av den. :-)

 

Bild på tårtan som vi åt på kommunfullmäktige.

 

Bryt ihop och gå vidare.

Första inlägget efter valet. Det skulle kunna bli en roman men jag tänker hålla mig kort. Besvikelsen över att åka ur landstinget och många kommuner är stor. Vi är dock kvar i riksdagen och här i kommunen och det känns såklart bra. Rösterna för kommunen är inte färdigräknade så vi avvaktar ännu med förhandlingar och förhoppningar.

Jag vill också tacka för alla trevliga samtal jag haft på stan, bra debatter och uppmuntrande meddelanden. Ett extra stort tack till alla som kryssat mig!
Tack till mina partikamrater som delat ut material i brevlådor, levererat valsedlar och spridit vårt budskap.

Vår gröna politik är viktigare än någonsin, vi kämpar på för solidaritet och hållbarhet!

 

Jag bjuder på en bild på min dotter tagen i Söderköping.

 

Jag representerar MP i bl.a. kommunfullmäktige och kommunstyrelsen med extra ansvar för frågor som rör samhällsskydd, folkhälsa och kultur.


Jag jobbar bl.a. som dansledare och så bor jag i Västervik med 3 barn och sambo.

  • Senaste blogginläggen
  • Mest lästa bloggar

Bloggar

Sport

Politikerbloggar