Oärlig hetsjakt på politiker

7 maj 2019 04:00

Det pågår en hetsjakt på riksdagsledamöter som fortfarande är skrivna i sina valkretsar. DN och TV4 bedriver kampanjjournalistik i sin värsta form, den insinuanta och ibland helt felaktiga, i hopp om att lyckas förstöra karriären för ett antal politiker som inte har gjort något fel.

För de flesta låter det dystopiskt med ett system som uppmuntrar riksdagsledamöter att flytta tillvaron till Stockholm och helt klippa banden med hembygden när de blir invalda. Men utan ersättning för dubbelt boende är det precis vad som kommer att hända. Riksdagsledamöter som regelbundet återvänder till hembygden är något positivt. De ska ut och träffa väljare. Valkretsens verklighet måste också vara deras.

Ändå har DN hängt ut Moderaternas Pål Jonson, Kristdemokraternas Andreas Carlson, Liberalernas Robert Hannah samt Centerpartiets Eskil Erlandsson (3/5). Och TV4 har gjort detsamma med Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson (2/5). Det antyds öppet i rapporteringen att ledamöterna har gjort något fel, att de har fifflat för egen vinning. Jonson, Carlson och Erlandsson, förklarar DN, har gått så långt som att de har skrivit sig på sina föräldrars gårdar.

Jonson, Carlson och Erlandsson har dock hus på sina släktgårdar. I Erlandssons fall ägs till och med släktgården av honom och hans bror sedan 37 år tillbaka. Det är en väsentlig skillnad att bo på en släktgård och att skriva sig på exempelvis sin mammas sommarstuga som man sällan eller aldrig besöker. TV4 gör också en poäng av att Svantesson är skriven på just en sommarstuga. Men det är ett hus för året runt-boende, konstigare är det inte.

Uppenbarligen skulle DN:s och TV4:s journalister behöva lämna Stockholmsredaktionens skyddade verkstad och besöka landet utanför tullarna. Det som Hasse Alfredson i sketchen ”2:15 för en liter mjölk” kallade ”den där långa biten ovanför Stallmästaregården”.

Möjligen skulle de också behöva en matematiklektion. Hannah har öppet redovisat de svar hans pressekreterare förmedlat till DN som tidningen inte velat publicera. Där framgår hur mycket ersättning han har tagit emot, vid vilka tillfällen och varför. Det är väsentligt mindre än vad DN påstår.

DN och TV4 väljer att spä på politikerföraktet när de ger sig på ledamöter som inte har gjort något fel. Politiker ska granskas, det är självklart. Men journalister måste även hålla sig för goda för att förstöra människors liv utan annat skäl än att de kan. Kanske är det den berömda självbilden det är fel på. Två dagar efter DN:s lumpna påhopp publicerade tidningen en krönika av chefredaktör Peter Wolodarski med rubriken ”Herregud. Hur svårt är det att kolla fakta?” (5/5). Att döma av DN:s publiceringar är det omöjligt.

Kopplingen mellan riksdagsledamöterna och resten av landet behöver inte försvagas, tvärtom. Uppmuntra hellre de politiker som faktiskt regelbundet vistas i sina valkretsar. Systemet behöver försvaras. Partiledarna behöver gemensamt sätta ned foten och förklara att ledamöterna inte har gjort något fel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Persson/SNB