Följ pengarna runt VIK

I humorprogrammet Nilecity figurerar den skamlösa och småsinta mediemogulen Percy Nilegård. När han nämnt en butik i sin radiokanal vill han fakturera butiken ett rejält belopp för marknadsföringen som inte beställts. För att bli av med den påflugna Percy bjuder handlaren på två backar läsk. En påtagligt nöjd Percy lämnar butiken.

11 maj 2019 04:00

När verkligheten överträffar den fåniga humorn är det inte roligt. I måndags beslutade kommunstyrelsen om ytterligare bidrag till VIK:s a-lag. Givetvis dök ärendet upp med kortast möjliga varsel. Av en händelse rör det ungefär samma summa pengar som nyss fick avslag i fullmäktige.

Argumentet den här gången var en uträkning på att det skulle kosta kommunen 65 miljoner kronor att köpa sig motsvarande medieutrymme. Men sådana beräkningar är helt irrelevanta som beslutsunderlag. För att visa på ett faktiskt värde måste man kunna visa att kommunen får verkliga intäkter som är större än alla kostnaderna de lägger på VIK:s a-lag. Något sådant presenteras aldrig.

”Annonsvärdet” säger heller ingenting om vilka alternativa investeringar som kunnat ge mer värde tillbaka. Det måste man också ha med i beslutsunderlaget, eftersom kommunen inte har oändligt med pengar. M, S och SD spenderar våra gemensamma pengar som om de växer på träd och som om det inte fanns någon äldreomsorg eller skolelever med särskilda behov.

En ökning av marknadsföringsbidraget med cirka en halv miljon är som två backar läsk i sammanhanget. Varför ger kommunen inte VIK 64 miljoner i marknadsföringsbidrag? Argumentet räcker till det. Då går ju kommunen ändå med en miljon i ”vinst”.

Det har blivit uppenbart att VIK har sin egen kran till medborgarnas pengar. Att VIK levererar ett fånigt skäl till att de ska ha mer pengar är en sak. Att Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) pliktskyldigt upprepar det är så mycket sorgligare. Man får lov att släppa misstanken om att det är inkompetens eller intellektuell slapphet som står bakom. Det är helt enkelt för dumt för att vara sannolikt. När det inte går att få stopp på skattemiljonerna som rullar in i VIK:s aktiebolag, och det nu börjar talas om en ny hockeyarena för väldigt mycket större belopp, är det dags att börja följa pengarna. Vem tjänar på allt det här?

Ett svar är sponsorerna. I en debattartikel nyligen skrev ett antal personer i näringslivet att kommunen nu måste se till att skaffa fram en ny arena åt hockeyn. Vad de inte skrev var att de själva, möjligen med något enstaka undantag, representerar VIK:s sponsorer. Som sponsorer har de ekonomiska intressen i a-laget. Som sponsor vill man få maximal utdelning på sin investering. Därför försöker man skydda den, genom att se till att laget håller sig kvar i divisionen. Dessutom ser man gärna att andra – skattebetalarna – också investerar, för att få hävstång på den egna investeringen. Det är inget konstigt ur ett företagsperspektiv. Men det är inget skäl för skattebetalarna att hjälpa till.

De här intressena sträcker sig in i klubbens styrelse. Det är inte supportrar eller vanliga medlemmar i föreningen som ingår i styrelsen. Inte heller spelare, ungdomar eller föräldrar. Det är idel personer som representerar sponsorer eller har andra ekonomiska intressen i branschen. Det gäller inte bara i klubbstyrelsen utan också i a-lagets och restaurangens aktiebolag. För klubben är det säkert naturligt att ta in sponsorer i styrelserna. Men att personer med privata ekonomiska intressen i verksamheten ansöker och får pengar av kommunen är, försiktigt uttryckt, problematiskt.

Ett annat svar på vem som tjänar på det här är politikerna själva. Moderaterna har en historia med täta kopplingar till näringslivet. I Uppdrag granskning häromåret framkom att en företagartrio hade nära band till Moderaternas Harald Hjalmarsson. Och att de förde diskussioner om affärsupplägg kring Slottsholmen. Samma företagare är sponsorer till VIK och representeras med inte mindre än sex platser i VIK:s styrelser. Hur långt in i det moderata partiet sträcker sig de privata intressena idag? Finns det entreprenörer som står beredda i bakgrunden den här gången också, nu när Moderaterna vill ha privata aktörer som huvudman för en ny arena?

Och som körsbäret på toppen sitter Dan Nilsson, kommunalråd och före detta ordförande i VIK. Tidigare har han anmält sig som jävig vid beslut om pengar till VIK. Från den ena dagen till den andra är han plötsligt inte jävig längre. Precis när hans egen röst krävdes för att få igenom ett beslut om mer pengar till laget. När till och med hans socialdemokratiska partikamrat väljer att inte delta.

Att Nilsson inte avstår från att rösta i detta kontroversiella beslut visar att det är viktigt för honom att elithockeyn ska få mer pengar. Det är dags att Dan Nilsson redovisar exakt vilka ersättningar eller andra förmåner han fått som ordförande i VIK, om några sådana har förekommit.

I en kommentar till VT säger Nilsson ”jag vet inte vad som är lämplig karenstid – en månad eller tio år?”. Jaså det vet du inte? Efter alla problem med vänskapkorruption och gränslösa roller i kommunen dyker självaste kommunalrådet upp och överträffar det mesta. Vi förtjänar bättre politiker än så här.

Det ständiga svaret från kommunen när vänskapskorruption kommer på tal är information och utbildning. Glömde man att kalla Dan Nilsson till utbildningen? Vilka krav kommer kommunen kunna ställa på sina politiker och sina anställda när kommunalrådet beter sig så här?

Fisken ruttnar från huvudet. Det här förstör vår kommun inifrån. Det får räcka nu.

Ledare

Jakob Styrenius

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!