Religion skapar debatt, uttryck och åsikter. Det är en så pass privat sak att många inte pratar om det i offentligheten men när tillfälle väl ges tar det ofta fart. Då har vi öppnat porten till det där privata, och åsikterna tar inte slut. Vissa är djupt troende. Andra svär sig, nästan religiöst, till antiteismen. Andra bryr sig bara inte. Men få har ingen åsikt.

Ofta går diskussionen i någon slag loop, vi har hört argumenten förut, vi håller med eller inte. Ofta så slutar det med att alla har rätt, man får tro som man vill. Vi har ju religionsfrihet i vårt land.

När man talar om religion är det ofta de dominerande religionerna i Sverige som tar plats. Vi som mediehus uppmärksammar kristna traditioner, skriver om islam vid någon högtid, gärna vid fastan.

Men bara för att de trosåskådningarna är de med flest anhängare i Sverige så innebär det inte att de är de enda. Överallt tror människor andra saker, på andra gudar, väsen, naturkrafter eller vad det nu kan vara.

Vi påbörjar nu vad vi hoppas ska bli en reportageserie och skriver gärna om din tro nästa gång. Den bör bör vara en del av ett registrerat trossamfund och inte en inriktning inom en större religion. Fler än en handfull måste också tro på samma sak.

Så... Är du scientolog? Svär du dig till Zoroastrismen? Är du schaman inom någon naturreligion? Rastafari eller satanist? Är du wicca? Vi vill prata om det där vi aldrig pratar om.