Vetenskap handlar inte om att tro

På måndag börjar FN:s klimatmöte i Madrid och i dag kommer miljoner människor att demonstrera för att mötet ska öppna för kraftfulla, globala klimatåtgärder. De enorma klimatdemonstrationerna är historiskt unika.

Under fredagen går miljoner unga människor i hela världen återigen ut på gatorna för att kräva en handlingskraftig klimatpolitik. Deras protester är en kritik mot vuxna som påstår att de inte tror på vetenskapen.

Under fredagen går miljoner unga människor i hela världen återigen ut på gatorna för att kräva en handlingskraftig klimatpolitik. Deras protester är en kritik mot vuxna som påstår att de inte tror på vetenskapen.

Foto: TT/Öst Media AB

Krönika2019-11-29 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aldrig tidigare har så många människor marscherat samtidigt, för samma sak, över hela världen. 

Demonstranterna vandrar ut på en klimatpolitisk spelplan med många tunga aktörer. Fossilindustrin som lägger 100-tals miljoner kronor varje år på lobbyism. FN:s klimatpanel. Mäktiga presidenter som blundar för klimatförändringarna. Engagerade men vilsna politiker.

Några aktörer är nya. Som de högerpopulistiska partierna som positionerat sig som klimatvetenskapsförnekare för att försöka vinna röster. Andra, som miljörörelsen, har funnits länge.

Mitt ibland dem står vanligt folk, som bönder på ett schackbräde. Det är människor spridda över hela världen, med vitt skilda förutsättningar. Några är utfattiga och redan drabbade av klimatförändringar. Andra har nyligen lyft sig ur fattigdom och bär på en stark känsla av att nu är det vår tur att njuta av välståndet. I Europa lever många i ett stort överflöd och vet inte vad de ska oroa sig för mest, den globala uppvärmningen eller en klimatpolitik som kanske innebär att de måste avstå från en del av sitt goda liv.

I år har scenen förändrats. Gång på gång marscherar bondetåg över schackbrädet med plakat i stället för högafflar. Det är unga människor som ser sin framtid hotad i en värld där den äldre generation helt har misslyckats med att få ner koldioxidutsläppen. Deras budskap är enkelt: Lyssna på vetenskapen. Det borde inte behöva sägas, mycket av det enorma välstånd som vi har skapat på några hundra år bygger på att vi har låtit vetenskapen väga tyngre än människors föreställningar och allmänna tyckande. Vi litar på vetenskapen varje dag, vid läkarbesöket och när vi sätter oss i ett flygplan. 

Ändå är det många som gör undantag för klimatvetenskapen och säger ”jag tror inte på den”. Men det som kännetecknar vetenskap är att det inte handlar om att ”tro”. Vetenskap ska ständigt ifrågasättas – men med vetenskapliga argument. Den som säger att hen inte tror på klimatvetenskapen säger egentligen ”jag har inte lust att tro på den för det hotar min livsstil”. 

Gör det någon skillnad om jag går med i ett demonstrationståg? Ja, om du gör det tillsammans med miljoner andra människor så kan det förändra spelplanen. Historien är full av exempel på hur folkliga demonstrationer förr eller senare lett till förändringar.