Smygbeskattning genom höga kommunala avgifter

De kommunala bolagen tar ut för höga avgifter och kommunkoncernen går med kraftig vinst.

Insändare2019-10-22 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2018 hade Västerviks Förvaltningsbolag ett rörelseresultat på 194 miljoner kronor. De fyra föregående åren har rörelseresultatet varit cirka 170 miljoner. Eftersom kommunkoncernen bara är verksam i kommunen så är det vi som bor och är verksamma i kommunen som skapat detta resultat genom höga avgifter.

Att kommuner inte ska bedriva verksamhet med vinstsyfte tydliggörs i kommunallagen, 2 kap, 6 och 7 §:

Självkostnadsprincipen 6 §: " Kommuner och landsting får inte ta ut högre avgifter än vad som motsvarar kostnaderna för de tjänster eller nyttigheter som de tillhandahåller". Kommunal näringsverksamhet 7 §: "Kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och syftar till att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna".

Två företag: Västervik Miljö och Energi AB (VMEAB) och Västervik Kraft Elnät AB (VKEAB) hade ett resultat på 51,6 miljoner kronor 2018. Dessa företag har i stort sett monopol på sina verksamheter så det finns inga konkurrenter. Alltså har vi invånare inga alternativ till dessa bolag. Vi har bara att betala vad de begär. VKEAB har ett flertal år haft cirka 60 miljoner i årsomsättning och ett resultat på cirka 20 miljoner, en övervinst! Sedan 2013 har VKEAB ”lämnat” 38,8 miljoner kronor i ”bidrag” till Västerviks kommun. Detta är överskott som elnätskunder i kommunen betalat in!

Att vinstpengarna går till kommunens kassa är inget argument. Kommunen ska huvudsakligen finansieras via kommunalskatt. Denna ska beräknas i procenttal av inkomsten. Västervik har en kommunalskatt på 21,16 procent, alltså 21 kronor per hundralapp till kommunen.  

Övervinster i kommunala bolag strider mot den proportionerliga skattemodellen och är en smygbeskattning. 60 procent av hushållen i Västerviks kommun är enpersonshushåll. En ensamboende pensionär i villa, som har en pension på 13 000 kronor, får betala mer än 10 procent av sin inkomst för VA och elnät. Ett sammanboende par med 2 x 35 000 kronor i inkomst kanske inte betalar mer än 2 procent av sin inkomst för VA och elnät. Överdebiteringen drabbar även mindre elkunder – de som bor i lägenheter, inte bara villaägare.

När vi studerat tertialrapporterna för 2019 ser det ut att vara samma dystra utfall i år för kommuninvånarna igen. Fortsatt smygbeskattning.  

Det är inte rimligt med denna typ av smygbeskattning av kommunens invånare. Vi får nog anledning att återkomma till dessa frågor.