Insändare Jag tycker att det är vidrigt när människor dödar djur och sen säljer djurens delar. Många dödar djur som det är få av i världen. Det är så fruktansvärt att göra det. Djuren har också rätt att leva. Hur skulle det kännas för människorna som dödar sällsynta djur om någon kom och sköt ner dem bara för att få pengar. Allt liv är viktigt!

För det första: om man dödar sällsynta djur då kan den arten dö ut. Om en art dör ut då kan man inte göra så att den arten kommer tillbaka. Nästan alla slags djur gör någon nytta till världen. Till exempel att ett djur hjälper ett annat att överleva för att det finns djur som bara äter någon slags mat. Alla djur är viktiga på något sätt. Man vill såklart också kolla på djuren och forska på dem. Det finns djur som räddar liv med sitt gift eller med något annat speciellt djuret har.

För det andra så kan fler djur dö ut om en art dör. Det finns många djur som äter kött. Det finns djur som äter bara ett slags djur. Det kan också vara för att det är lättast att jaga just den djurarten. Då kan ett annat djur dö ut för att det inte kan få mat. Sen kan ett annat dö ut för att det inte kan få mat. Så kommer det fortsätta tills det inte finns några köttätande djur kvar i världen. Det skulle vara katastrof!

För det tredje så skulle gift försvinna som kan rädda liv. Det finns djur med gift som kan rädda liv. Skulle det vara värt det att döda djur som kan rädda liv? Nej! Fler människor skulle dö än vad det gör nu. Mediciner skulle försvinna. Till slut skulle det bara vara några människor kvar. Människorna dödar sig själva isåfall. För att det var deras fel att de dödade djuren med giftet.

Det finns folk som säger: de är bara djur.

Då säger jag: du är bara en människa. Även om det är djur så är de lika mycket värda som oss människor. Djur och människor delar på världen. Den är bådas! Om djuren skulle ha större makt då tror jag inte att de hade dödat oss.

Det finns folk som säger: Man får pengar för det. Men man behöver inte döda dem bara för det. Man kan istället forska på djuren och hitta nya saker. Då får man också pengar.

Det finns folk som säger: Djuren är farliga för att de också dödar människor så då kan vi lika gärna döda dem. Men de dödar inte bara för att. Utan om djuren känner sig hotade så attackerar de. Om folk skulle döda djuren så skulle de göra samma sak. Människor blir hotade och då attackerar de. Men vi är brutalare.

Slutligen vill jag säga att alla djur är viktiga för världen. Djuren kan hjälpa världen med tre steg. Djuren är inga saker som man bara kan sälja. De har känslor också. De skulle kunna lika gärna döda oss så får de mat. Det är ju perfekt för djuren. Men de gör inte det! Djuren har inte gjort någonting mot oss. Vi delar världen med djuren. De bor också här. Det är lika mycket deras hem som vårt. Djuren är lika mycket värda som oss! Först på jorden var djuren, inte människor. Så det borde vara de som har makten. Vi bara kommer och förstör allt. Om inte djur hade funnits då hade vi inte heller gjort det. Man ska bara få döda djur som det finns många av.

SLUTA DÖDA UTROTNINGSHOTADE DJUR!