Moppeförarna lever farligt i Västervik

27 maj 2019 04:00

Några reflektioner kring artikeln i VT, om hur scootrar/mopeder framförs på våra gator.

Både polisen och Peter Helge från räddningstjänsten, beskriver på ett korrekt och omfattande sätt hur det brister bland förare av tvåhjuliga fordon. Inga faktabrister i detta. Tvärtom tycker jag att artikeln belyser vikten av information och utbildning för den här gruppen trafikanter. Kanske även ett ökat föräldraansvar.

Vad man i artikeln totalt glömmer bort är behovet av ovanstående för en större grupp trafikanter, nämligen bilisterna.

Jag köpte en scooter för några månader sedan. Jag är 70+. Jag kör lagligt och otrimmat.

Jag anser mig vara en någorlunda hänsynsfull trafikant. Jag har tidigare i livet kört motorcykel och vet erfarenhetsmässigt vikten av att ta större hänsyn till bilisterna i trafiken, än när jag själv sitter i en bil.

Under min korta tid som moppeförare har jag råkat ut för en handfull incidenter där bilister bland annat har kört ut framför mig när jag kör på en huvudled. En gång var det otäckt nära. Tack vare bromsberedskap klarade jag situationen. Omkörningar är vanligt, även när bilisten har möte!

En dag förra veckan blev jag omkörd av fem hantverkarbilar på sträckan Fiskaretorget till övergångsstället vid Lilla Strömmen! Detta trots, eller kanske på grund av att jag körde i lagstadgad gångfart.

Får man som körkorttagare utbildning och kunskap i körskolorna om hur man anpassar sin körning till alla trafikanter? Även de på två hjul?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Beson