Debatt Svar på Tomas Kronståhls debattartikel Västervik dras isär den 24 december.

I en debattartikel på självaste julafton får vi en hälsning från fd kommunalrådet Tomas Kronståhl (S). Det är inte ett fridens och försoningens budskap han vill sprida utan tvärtom. ”Västerviks dras isär” är rubriken. Hans inlägg talar om oro och fortsätter med att smutskasta och misstänkliggöra andra förtroendevalda och partier.

Var det ett uttryck för besvikelse över valutgången? Nu när allt inte blev som det brukar vara, det vill säga att S kan fortsätta med att styra, ställa, och tillsätta ordförandeposter? Påhoppen är så grova och grundlösa att frågan måste ställas – vad är det egentligen Kronståhl och S vill?

Han drar sig inte ens för att beskriva Västerviksalliansen som falsk och oärlig och tror sig veta att andra partier skulle ingå eller komma att ingå i alliansen. Så är det naturligtvis inte! Den valtekniska samverkan vi liberaler har med M, KD och WP är just en valteknisk samverkan mellan enbart dessa partier. För vår del var själva förutsättningen att vi inte har samarbete eller förhandlar med eller kommer att göra det med SD.

Vi har känt en stark ideologisk samhörighet med de partier vi format vår valtekniska samverkan med och känner att samarbetet mellan våra partier fått en nytändning. Många av de förslag vi liberaler fört fram under mandatperioden stöds också av övriga partier i Västerviksalliansen så vi ser fram emot en, många gånger, gemensam konstruktiv oppositionspolitik – som ger Västerviks kommun nya möjligheter.

Ingen har sagt att situationen i kommunfullmäktige är lätthanterlig – enbart minoriteter – där S, MP och C genom olika samarbetsformer med kommunens vänsterpartier fått majoritet att tillsätta kommunalråd och ordförandeposter. Situationen ställer krav på att verkligen lyssna, i sak, på vad övriga partier säger och också möjligheter att se till att förslag som läggs hamnar i det politiska mittfältet. På samma sätt kan extrema yttringar både från höger och vänster stoppas.

Vi liberaler känner att vi i flera frågor vi drivit hårt har stöd inte bara av Västerviksalliansen utan även inom de partier som nu tagit på sig att styra kommunen och övriga partier i fullmäktige. Det finns alltså nya möjligheter bland annat för:

• Skolan. Ökat stöd för barn med allvarliga särskilda behov och återinförande av någon form av resursskolor.

• Kulturen. För att ge kultur- och föreningslivet bättre förutsättningar nystartas en kultur- och fritidsnämnd

• Miljön. Fortsatt fokus på vårt arbete för kommunens vatten och för ett levande Östersjön