Debatt Äras den som äras bör. Miljöpartiet förtjänar ett erkännande för att de har ökat medvetenheten om klimatet, men Miljöpartiets politik har inte löst klimatkrisen och kan inte heller göra det. Deras reformer skulle slå hårdast mot vanligt folk utan att kräva särskilt mycket av dem i toppen som står för den största delen av utsläppen och miljöförstöringen.

Vi måste snabbt ställa om våra samhällen för att förhindra en okontrollerbar och farlig klimatförändring. Men det är ingen slump att Vänsterpartiet, inte Miljöpartiet, är det enda svenska parti som får toppbetyg av Europas ledande icke-statliga koalition som bekämpar klimatförändringanar, Climate Action Network (CAN) Europa, för sitt klimatarbete i EU.

Det är ingen slump att Vänsterpartiet hamnar i topp när WWF har granskat hur de 20 svenska EU-parlamentarikerna röstat i 25 viktiga frågor för klimatet och miljön under mandatperioden. Det är ingen slump att Vänsterpartiets Malin Björk får betyget ”bäst i klassen” i klimatpolitiken i Naturskyddsföreningens undersökning av EU-parlamentarikernas arbete de gångna fem åren.

Vi driver ju en klimatpolitik som innebär att alla ska bidra och som inte låter de största utsläpparna komma undan. Det är såklart viktigt att människor är klimatmedvetna, vi behöver alla hjälpas åt i den här krisen som vi befinner oss i. Men det är inte vanligt folk som är bovarna. Det är de rikaste som genom sin makt och sitt sätt att leva orsakar störst klimatutsläpp.

En rättvis klimatpolitik ser till att de som bär ansvaret för utsläppen får betala konsekvenserna – inte de som redan drabbats hårt av åtstramningar och ökade klyftor. ”Alla Carl Bildtare måste ändra sin livsstil mest”, som vår partiledare Jonas Sjöstedt uttryckte det. Det är bara genom vänsterpolitik som omställningen kan bli hållbar – och rättvis.