Visst går det att bedriva sjukvård i Överum

Det är fem år sedan hälsocentralen i Överum skulle öppnat igen efter sommarstängningen 2016. En stängning som dock skulle bli permanent. Därför drev Moderaterna frågan under valrörelsen 2018, detta för vi ville hitta nya sätt att hålla igång vården i Överum.

Överum 18 september 2021 13:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu, fem år senare, innan sommaren, presenterade Socialdemokraterna i kommunen och i regionen en lösning, en så kallad satellitcentral. Äntligen har de lyssnat och förstått, tänkte vi moderater.

Men för bara någon vecka sedan fick vi via media beskedet att man åter hänvisar till den problematiska bemanningssituationen i Gamleby och att inga sådana möjligheter finns just nu. Därmed är Socialdemokraternas förslag ett slag i luften. Att situationen i Överum helt ska vara beroende av Gamleby gör att invånarna i Överum än en gång får betala ett högt pris. Därför behöver man ta ansvar och söka nya lösningar.

Vi i Moderaterna kommer under hösten driva frågan på flera olika vis. Vi kommer försöka få klarhet i vad som är avtalat mellan Västerviks kommun och Region Kalmar län angående framtiden för sjukvården i Överum, men även hur tidsplanen för utvecklandet av Nära vård i Överum ser ut.

Vi kommer också lägga egna, konkreta förslag på hur den nära vården bör utvecklas – både i Överum och i resten av Kalmar län. 

Först och främst behövs en plan för den Nära vården i Överum, för att sedan etablera Överums före detta hälsocentral som ett pilotprojekt för Nära och digital vård. Det är på tiden att både regionen och kommunen tänker i nya banor och samverkar med fler vårdaktörer. Med en stabil grundbemanning med till exempel sjuksköterska och undersköterska så finns det i dag nya vägar, bland annat digitala, att ha en god läkarkontakt.

Men det första och viktigaste steget är att styrande politiker slutar att se Överums hälsocentral som ett bekymmer som ska skyfflas under mattan, och i stället se detta som en möjlighet att testa och införa nya arbetssätt och bli ett långsiktigt pilotprojekt – där Kalmar län kan gå före och visa vägen. 

Belöningen kommer bli en betydligt mer jämlik vård för alla i Kalmar län, en trygghet och närhet till vården oavsett om du är ung eller gammal, oavsett om du bor på landet eller i stan. Det kommer kräva mod och samarbetsvilja från oss politiker i regionen och kommunen. Men vi i Moderaterna vet att vi har vad som krävs!

 

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen 

Harald Hjalmarsson (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen Västervik 

Jonas Lövgren (M), vice ordförande i beredningen för hållbarhet och hälsa 

Jon Sjölander (M), 2:e vice ordförande i socialnämnden Västervik 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Arbetet med vårdcentral i Överum står still • Katsanidou: "Jag tror inte att det blir en fullt utrustad hälsocentral"

Debatt: Välkommen utveckling för Överum

Insändare: Hur ser vårdens framtid ut i Överum?

Insändare

Insändare: Finns Överum med i bilden?

Insändare

Insändare: Ge oss definitivt besked om vården i Överum

Visa fler