Välkommen utveckling för Överum

Samarbete i Överum är möjligt – tack vare Liberalerna.

Liberalerna gläds åt möjligheten att sjukvården kan återvända till Överum igen.

Liberalerna gläds åt möjligheten att sjukvården kan återvända till Överum igen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Debatt2021-07-04 17:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna har under många år slagits för att sjukvården ska återvända till Överum. Vi gjorde det i opposition, och vi gör det i majoritet.Vi har varit med och tillfört mer resurser till primärvården i regionens budget och vi har ökat incitamenten för att starta filialmottagningar i glesbygd.

I den budget för Västerviks kommun som Liberalerna står bakom finns nu ett uppdrag: "att i dialog med Region Kalmar län omvandla vårdcentralen i Överum till trygghetsboenden och ny satellitcentral till regionen." 

Detta är en välkommen utveckling. Genom att kommunen också går in i fastigheten skapas goda förutsättningar för en långsiktig utveckling, och ett trygghetsboende bidrar till möjligheten att öppna en filialmottagning i Överum enligt samarbetet "Nära vård", det vill säga att samarbete mellan kommun och region ska få vården närmare medborgaren. 

När regionen la ut den gamla vårdcentralen till försäljning uppmärksammade och stoppade Liberalerna den processen direkt. Hade inte vi agerat så hade fastigheten sålts på den privata marknaden. Då hade kommunen och regionen haft uppenbara svårigheter att lösa frågan med filialmottagning och därmed "Nära vård" i Överum. Där har Liberalerna i kommun och region gjort skillnad vilket skapat förutsättningar för en framtidens lösning av primärvården i Överum.

Karta: Överum