Sätt punkt för vansinnesexperimentet med vindkraft

Att vindkraftsfrågan i Västerviks kommun i allra högsta grad är aktuell just nu har nog inte undgått någon. En av kommunens vackra orter kommer att drabbas hårt av den tänkta vindkraftsutbyggnaden, nämligen Hjorted.

Förstör inte idyllen Hjorted genom den tänkta vindkraftsutbyggnaden, vädjar skribenten.

Förstör inte idyllen Hjorted genom den tänkta vindkraftsutbyggnaden, vädjar skribenten.

Foto: VT:s Arkiv

Insändare2021-06-18 06:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hjorted är en vacker idyll omgiven av sjö och skog. Människor i och omkring samhället är måna om denna vackra plats och vill inte se den förstörd, förringad och förlorad i händerna på giriga vindkraftsexploatörer.

För att ta reda på hur Hjortedborna ställde sig till vindkraft gjorde samhällssektionen inom Hjorteds GoIF under maj månad en undersökning. Cirka 200 lappar delades ut i samhället och de närliggande mindre byarna. Ungefär hälften lämnades in. Vad Hjortedborna tyckte var glasklart. 74 procent är emot vindkraft. Närapå tre fjärdedelar vill alltså INTE ha någon vindkraftsindustri här. Det är siffror som talar för sig själva. 

De boende inne i samhället Hjorted anses inte ”särskilt berörda” av den här vindkraftsutbyggnaden. Varför inte, undrar jag då? De verk som ska byggas runtom samhället kommer verkligen att beröra oss boende. Vi kommer att se blinkande ljus dygnet runt samt utsättas för det lågfrekventa buller som man nu vet medför hälsorisker. Det kan också bli så att vi ser verken in till samhället eftersom de kommer vara nära nog lika höga som Fårhultsmasten, och när vinden ligger på även höra bullret. Jag anser därför att de styrande i Västerviks kommun bör se till att boende i samhället Hjorted får den information de har rätt till!

Det är verkligen jättebra att Västerviks kommun nu tagit tag i frågan med vindkraft och sett till att vindbruksplanen ska revideras. Inga nyetableringar kommer alltså att bli av förrän den nya planen är klar. Men kommunen kan göra mer! Kommunen kan använda sig av sitt kommunala veto i frågan och även stoppa de redan beslutade vindkraftsindustrierna i Lervik, Lebo och Tribbhult. 

Jag påminner igen: 74 procent av de boende i och omkring Hjorted vill INTE ha vindkraft här, och deras åsikter måste vägas in i den här frågan.

Jag vill inte se vackra Hjorted mitt i ett gigantiskt industriområde, omringat av vindkraftverk. Jag vill att Hjorted ska få förbli den vackra idyll det är idag. Använd er av ert kommunala veto och sätt punkt för detta vansinnesexperiment nu!