Framtidens Västervik är blått och grönt

Framtidens städer är gröna! Både internationellt och nu också nationellt har man insett de långsiktiga humanekonomiska, miljö- och klimatmässiga vinsterna med satsningar på att utveckla grönområden, bygga nya parkområden, bostadsnära gröna oaser och koloniträdgårdar centralt.

Ett stadsnära naturreservat, som enkelt nås via promenad från centrum, kommer ytterligare att öka Västerviks attraktionskraft, menar skribenterna. Här en vy över Tändsticksberget.

Ett stadsnära naturreservat, som enkelt nås via promenad från centrum, kommer ytterligare att öka Västerviks attraktionskraft, menar skribenterna. Här en vy över Tändsticksberget.

Foto: Ellinor Ljung

Debatt2021-06-19 06:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framtidens Västervik är blått och grönt! Med kombinationen blå-grön stad/kommun, med en fantastisk skärgård och grönskande samhällen med parker, koloniområden och naturreservat ökar vi attraktionskraften som besökskommun, etableringskommun och bostadskommun.

Det var för att de höga naturvärdena i området måste skyddas och den insikt vi just beskrivit som gjorde att Liberalerna la motionen om att inrätta ett stadsnära naturreservat vid Lögarebergen, Kulbacken och Tändsticksberget.

Med den förnyelse som redan genomförts vid Slottsholmen, Stegeholms slottsruin och ut mot Kulbacken kommer ett stadsnära naturreservat, som enkelt nås via promenad från centrum, ytterligare att öka Västerviks attraktionskraft. Det ger både besökare och närboende möjlighet att njuta av de unika miljöerna.

Vid KS-sammanträdet den 7 juni gick startskottet för att det naturreservat vi vill se bildas ska bli verklighet. Dels beslutades om inrättandet av etapp 1 – ett naturreservat för Tändsticksberget och framtagande av ett skötselprogram. 

Lika viktigt är att vi också lyckades ta beslut om att också ett planprogram ska tas fram och att inriktningsbeslut ska tas hösten 2022 för etapp 2 vid Lögarbergen. För att detta ska bli möjligt tillför vi och de övriga partierna som har budgetsamverkan extra resurser

Hela området från det reservat som kommer att bildas och ut mot det existerande Gränsö naturreservat innehåller skyddsklassade växter och djur. För det som inte kommer med i själva reservatsbildningen finns mång andra former av hänsynstagande och skyddsformer att använda.

Det beslut vi nu lyckats få till är viktigt men inte oomstritt. En del vill ha mycket mindre och en del mycket mer. Vi tror det är viktigt att tidigt sätta ner foten och visa att de höga naturvärdena i just de här områdena ska skyddas samtidigt som vi får ett unikt verkligen stadsnära besöksmål.

Karta: Tändsticksberget