Ojusta arbetsmetoder i nomineringskommittén

Debatt 8 november 2021 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det hänt igen i Moderaterna. I onsdags den 3/11 kunde vi läsa om att ytterligare en erfaren och engagerad politiker petats till förmån för en mindre krets inom partiet.  

Som medlem i ett demokratiskt parti förväntas vi ha möjlighet att påverka vem som är med och representerar oss kommunalt, regionalt och nationellt. Så är inte fallet inom Moderaterna i Kalmar län. Partiets nomineringskommitté rensar systematiskt bort konkurrens, erfarenhet och engagemang genom att välja bort kandidater som i föregående val varit partiets mest kryssade kandidater. I stället har en mindre krets inom partiet gynnats vid såväl nominering av kandidater till riksdagen som till regionen. 

Kretsordföranden i Västervik säger att hon inte tror att det finns någon möjlighet att ändra på nomineringskommitténs förslag utifrån hur stadgarna i Kalmar län är skrivna. Inget ytterligare förslag än nomineringskommitténs förslag till stämman tycks alltså vara möjligt att lägga fram. 

Vi är många inom partiet som är mycket kritiska till det förfarandet. Genom sitt agerande har partiets nomineringskommitté i Kalmar visat på ojusta metoder. Systrar och bröder – tjänster och gentjänster.  

På nationell nivå arbetar partiet hårt och gemensamt för att få en moderatledd regering efter valet 2022. Nomineringskommittén i Kalmar län bör göra detsamma men tycks dessvärre ha helt andra arbetsmetoder.

Katarina Andersson
Ingvar Ahlström  
Eva Ahlström  
Essie Svensson  
Björn Synnerstad  
Ingrid Synnerstad
Christin Rampeltin Molin
Gustaf Molin
Moderater i Kalmar län


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Striden om Moderaternas riksdagslista

Debatt: Dags att ta time out, Carl Dahlin! • "Vi vinner inga val på fulspel" • Anklagas för brott mot partiets etiska policy

Moderaternas nomineringskris – dag för dag • Avhopp, petningar och kritiserade inlägg

Moderaternas nomineringssystem kritiseras • Så svarar partiombudsmannen

Debatt: Vi vill se Harald Hjalmarsson på riksdagslistan

Stormen i Moderaterna fortsätter – inlägg av ordföranden får kritik • Harald Hjalmarsson: "Respektlöst att benämna människor så"

Visa fler
Läs mer!

Akko och Anna fortsatt i topp på Miljöpartiets lista

Elstödet: Galet eller nödvändigt? • Åsikterna går isär • Tyck till i artikeln!

"Det roligaste uppdraget jag haft i mitt liv." • Dan Nilsson i personlig intervju

Ulrik Alvarsson: Var är kvinnorna? • Partierna som hänger på repet • Nu startar VT sin valbevakning

Debatt: Så löser vi trafikproblemen på Hamngatan

Visa fler