Arbetet mot våldet pågår så länge som det krävs

Att stoppa mäns våld mot kvinnor har stått högst upp på Miljöpartiets agenda länge och sedan sin första dag som jämställdhetsminister har Märta Stenevi (MP) drivit på för att skärpa mål och medel för detta.

Debatt 18 september 2021 06:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var tredje vecka mördas en kvinna. Varje dag kommer nya historier från kvinnor och barn fram i ljuset. Det är berättelser om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck som går rakt in i hjärtat. Vi ser det även i vår kommun och det kommer vi aldrig att acceptera.

I våras presenterade regeringen ett åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor. Idag har jag äntligen fått berätta om den historiska satsning på 1,2 miljarder kronor mot våldet som vi lägger fram i höstens budget.  

• Arbetet mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck får en långsiktig finansiering.  

• Statsbidragen till kvinno- och tjejjourer och andra organisationer som arbetar med liknande stöd till våldsutsatta ökar och blir permanenta. Livsviktiga verksamheter för utsatta kvinnor och barn ska inte behöva omprövas från år till år.  

• Våldsutsatta kvinnor och barn ska ha rätt till ett tryggt och långsiktigt boende.

• Stödtelefoner ska drivas långsiktigt. Den som är i behov av hjälp ska enkelt kunna få vägledning om vart stöd finns att få.  

• Hälso- och sjukvården och kriminalvården får mer resurser. Vården ska bli bättre på att spårsäkra sexualbrott så att fler kan dömas för sexualbrott och straffen skärpas.

Nu lägger vi en robust bas för långsiktigt och systematiskt arbete mot våldet. Och det arbetet pågår tills dess att varje kvinna och barn får leva och utvecklas i frihet och trygghet. Gröna i regering gör skillnad.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ovaccinerad fick brevutskick om vaccinering: JO-anmäler regionen • Känner sig utpekad och kränkt

Trist slut på festkvällen för Oskarshamnsflicka

Misstänks för fejkade coronatester • Så är läget i utredningen

50-åring till sjukhus efter misshandel

Efter Hällbydramat: Så ser säkerheten ut på Västerviksanstalten • Fackets oro

Visa fler