Så mycket lägger vi på presentkorten

Ett normalår säljer Citysamverkan presentkort för runt två miljoner kronor. En del av dem används aldrig och överskottet används för att hålla igång hela systemet.

Västerviks kommun 1 oktober 2019 16:00

Tro det eller ej men det planeras för fullt för julhandel redan nu. Det innebär ofta presenter, vilka understundom kommer i form av presentkort.

Och varje år säljs presentkort för Citysamverkan i Västervik för runt två miljoner kronor. Men det går upp och ner, berättar Tobias Ahlstedt, som är handelsledare i Västervik. Snart går vi in i högsäsongen för försäljningen, innan jul och innan sommaren tar försäljningen rejäl fart.

– Det brukar vara många arbetsgivare som köper kort till sina anställda, utöver privatpersoner då så klart, säger han.

Även de butiker som inte är anslutna till Citysamverkan säljer kort, då egna.

Men alla som fått kort löser inte in dem, en del blir liggande, andra använder inte hela beloppet på kortet och några kronor blir över.

– Sammanlagt brukar det ligga mellan 50 000 kronor och 100 000 kronor i överskott, men det är också olika så klart. Det är pengar som delvis finansierar själva korthanteringen och allt kring det. Det kan vara reklam, plastkorten i sig, olika licenser, laddningar och annat, säger Ahlstedt.

Som grundregel har presentkort en giltighetstid på tio år. Men man kan själv bestämma giltighetstiden, bara det framgår på kortet. Citysamverkans kort, som alltså går att handla för i flera butiker och på andra ställen, har ett års giltighetstid.

– Ett år är lång tid, har vi längre giltighetstid finns risken att korten blir liggande. De kan också avmagnetiseras efter längre tid. Vi vill att de ska användas för att ha snurr i handeln.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Gamlebybo vill spara silon: "Skulle kunna bli en turistmagnet" • Bankkonstnärer intresserade av att smycka den

Alkoholens betydelse för företagen i Västervik: "Vi klarar oss inte utan den delen" • "Blev en jätteskjuts"

Gamleby gick mot strömmen under pandemin • Handelns omsättning ökade: "Jätteroligt att siffrorna går åt rätt håll"

Oro för skenande energipriser: "I slutänden är det konsumenten som drabbas"

Västerviksbutiken är årets butik • "Ägaren: Väldigt stolta"

Visa fler