Från "nästan halvdöd" till tvåårskontrakt

Västervik Speedways nyförvärv Linus Sundström höll på att mista livet för fyra veckor sen. Nu ser han fram emot en nytändning.

Västerviks kommun 21 oktober 2019 15:27

Det var den 22 september som 28-årige Linus Sundström körde ihop med en annan förare och kraschade svårt under en tävling i Polen. Resultatet blev ett brutet lårben, en bruten arm, en kraftig hjärnskakning med uppsvälld hjärna och en fläck på levern.

– Jag minns kraschen väl. Jag kände direkt när jag låg där på banan att benet och armen hade gått åt helvete. Jag kommer ihåg när mina mekaniker klippte upp min dräkt och att publiken applåderade när jag rullades iväg på bår. Men efter att de stängde dörrarna på ambulansen på söndagseftermiddagen fram till onsdagskvällen eller torsdagsmorgonen är det kolsvart, berättar Sundström när Sporten ringer upp honom.

Han är hemma i Avesta sen ett par veckor tillbaka efter att ha legat på sjukhus i Polen i två veckor. Han har två stora stålpinnar och fem spikar i lårbenet och en platta och elva skruvar i vänsterarmen, och tar sig fram med hjälp av ett gåbord.

– Jag har försökt att gå med kryckor, men jag är inte i närheten av att kunna göra det än, jag har inga muskler kvar efter att ha legat still i två veckor. Men de svenska läkarna har tittat på röntgenbilderna och sagt att operationerna var riktigt bra genomförda, att de inte skulle ha kunnat göra dem bättre själva. Från att vara nästan halvdöd till att höra de orden, det var riktigt skönt, säger Sundström som fick ta emot fem eller sex påsar blod när hans tillstånd var som värst.

– I åtta dygn låg jag med brutna ben för att kroppen skulle återhämta sig lite för att klara av operationerna.

 

Beskeden från läkarna har varit att Linus Sundström ska bli helt återställd. Ungefär sex månader ska det ta, men med ordentlig rehabilitering kan tiden kortas ner till fyra månader.

– Jag ligger så klart i med rehaben. Det är inte så jäkla kul, men jag kommer ju att få skörda frukten sen.

Västervik Speedways lagledare Morgan Andersson är inte ett dugg orolig över Sundströms skador.

– Jag vet vem jag har att göra med och Linus är en av de proffsigaste förarna vi har. Han lämnar inget åt slumpen och skickar videoklipp till mig varje dag på vad han pysslar med. Han går in 110 procent för det här, det finns mycket i honom.

– Ja, "Mogge" har varit väldigt stöttande och sagt att jag kan ringa honom vilken tid jag vill på dygnet. Nu när han är nya chefen vill jag så klart visa honom vad jag går för, menar Sundström och förklarar sitt val av ny klubb.

– Det har inte gått så bra de senaste två säsongerna. Trots att jag inte är så jättegammal har jag varit med och kört i Elitserien länge, antingen i Avesta (Masarna) eller i Motala (Piraterna). Jag kände att jag behövde en nytändning och ett miljöombyte.

Hur kommer det sig att det blev just Västervik?

– Västervik är en väldigt välskött och omtyckt klubb som hela tiden utvecklar både laget och föreningen. Dessutom ställer de höga mål och förväntningar utefter förutsättningarna. Vi ska försöka ta oss till final och där bärga guldet. Vi ska inte bara vara med för att vara med och det tycker jag om. Sen så kommer jag och Morgan väldigt bra överens också. Det känns riktigt kul.

Du hade inga tankar på att lägga av när du skadade dig så pass illa?

– Jag gjorde några bra tävlingar i slutet av säsongen och Västervik är en stor betydande orsak till att fortsätta, som gör mig extra motiverad att gå igenom allt det här med rehaben. Det har inte varit tal om att sluta, säger Västervik Speedways senaste nyförvärv Linus Sundström.

Truppen

Västervik Speedways trupp 2020

Jason Doyle (1,865 i snitt), Jack Holder (1,771), Bartosz Smektala (1,571), Krzysztof Buczkowski (1,448), Linus Sundström (1,192), Anton Karlsson (0,500), Noel Wahlqvist (0,500).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Belfrage

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Speedway

Peter Ljung i otäck krasch – förd till sjukhus

Speedway

Motig premiär för Västervik Speedway

Speedway

Betygen: Trion som var bäst i premiären

Speedway

"Långt ifrån en godkänd insats"

Fotboll

Målfest när Västervik krossade Västervik

Visa fler