Fotbollsplanen som inte finns kvar

Planen anlades i mitten av 1930-talet. Nu är Malmavallen i Almvik ett minné blott.

Västerviks kommun 7 oktober 2019 19:00

Almviks IF bildades 1933 och ett par år senare fanns det ett intresse att anlägga en fotbollsplan efter att ha hållit till på ängar och i hagar.

Föreningen tog kontakt med Blekhems gårdskontor för att få disponera ett område vid Skogstorpet som ansågs vara lämpligt som fotbollsplan. Inspektor Jansen kunde inte lova något utan grevinnan Nordenfalk uppvaktades och gav sitt löfte om inte familjen Karlsson som bodde i Skogstorpet stördes.

Ena målet var framför familjen Karlssons köksfönster och därför sattes ett skyddsnät upp. Trots alla försiktighetsåtgärder hamnade bollen olyckligtvis på köksbordet.

I slutet av 1950-talet fick föreningen tillgång till en egen klubbstuga, Skogstorpet. Det var baron Nordenfalk som upplät huset till idrottsföreningen.

Fotbollslaget höll hela tiden till i de lägre serierna med en andra plats och tredje plats i division 6 som bästa notering.

Inför säsongen 2001 inledde Almviks IF ett samarbete med Västerviks AIS när det gäller fotbollslaget. Anledningen var spelarbrist hos båda klubbarna.

Det samarbetet höll fram till 2003 då fotbollsverksamheten lades ner på grund spelarbrist.

Föreningen drivs vidare med gymnastik och badminton på programmet bland annat, men 2012 lades föreningen ner. Ett år innan den skulle ha fyllt 80 år.

Spåren av Malmavallen är att klubbstugan, kiosken och några bänkar finns kvar. Av den tidigare fotbollsplanen märks ingenting, utan den är helt igenvuxen.

Uppgifterna är hämtade från Törnsfalls Hembygdsförening som skriver som föreningen samt VT:s arkiv.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson

Ämnen du kan följa
Bortglömda fotbollsplaner
Fotboll

Fotbollsplanen som numera är åkermark

Fotboll

Var kommunens vackraste fotbollsplan

Läs mer!
Fotboll

VFF i poängbehov efter förlusten

Västervik

"Kommunikationerna över länsgränsen viktiga"

Västervik

Äldre man brottsmisstänkt efter frontalkrocken

Innebandy

WIBK dam vann målrik träningsmatch

Sport

Ny förlust för motivationslöst IFK Västervik

Visa fler