Firade 80-årsdagen med ridlektion

Den 20 november fyllde Anita Lundgren från Edsbruk 80 år. Hon firade genom att rida lektion på Gamleby ridklubb och blev dessutom firad med blommor av ridklubben.

Gamleby 23 november 2019 16:00

En gång i veckan sitter nu 80-åriga Anita Lundgren upp på en häst för att rida lektion. Det har hon gjort i ganska många år nu, berättar hon, men faktum är att hon började rida först som 56-åring.

– Vi var i England på semester och mina döttrar ville rida. Jag hade nästan inte suttit på en häst innan. Vi skulle galoppera utefter stranden. Först gick det inte alls, men sen visade någon mig hur man kunde korta sina stigbyglar och resa sig upp lite i sadeln och då var det som att flyga fram, säger Anita.

– Jag kände att det här är något jag alltid velat göra fast jag inte har vetat om det.

 

Det skulle ändå dröja ytterligare en tid innan hon började ta ridlektioner, men när hon väl började har det bara fortsatt.

Att hon nu är 80 år tycker hon inte är något hinder.

– Det är lite svårt att sitta på och av ibland, men det går.

 

Den här kvällen rider hon på Sarina, en av stallets högsta hästar. De har blivit riktigt goda vänner och trivs tillsammans. Anita ser till att få en rejäl kelstund tillsammans med Sarina innan det är dags att sadla och tränsa för lektionen.

Johanna Skärlund är ridinstruktören som har hand om gruppen för tredje terminen.

– Anita är min förebild, så vill jag också vara när jag är 80, säger hon.

– Det här är också en av sakerna som är så underbar med den här sporten. Alla kan hålla på tillsammans, gammal som ung, kille som tjej.

Och Anita tänker fortsätta så länge hon kan och orkar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Persdotter

Ämnen du kan följa