Hjalmarsson (M): "Gör väldigt ont att se"

Den kommunala konkurrensen och attityden mot företagarna blev en följetong efter fjolårets ranking. I år fick de två kategorierna ännu sämre resultat.

Västerviks kommun 24 september 2019 18:00

Både kommunstyrelsens ordförande, Dan Nilsson (S), och Harald Hjalmarsson (M) var på plats när Svenskt näringsliv presenterade årets siffror. 

– Jag är försiktigt positiv. Självklart är det glädjande att vi går åt rätt håll. Det här är ett långsiktigt arbete och jag har inte räknat med någon quick fix, resonerade Dan Nilsson.

– I vår kommungrupp hamnade vi bland de fem sämsta i Sverige vilket gör väldigt ont att se. I grund och botten handlar det om attityd och dialog, menade Harald Hjalmarsson.

Jämfört med förra året hade både det sammanfattade omdömet, kommunpolitikernas attityder till företagande och kommunal konkurrens försämrats.

– Det är ett långsiktigt arbete och senast för ett par veckor diskuterade vi den kommunala konkurrensen på näringslivsrådet. Det är möjligt att vi kanske inte har samma syn på allting, men problemet har varit att vi inte diskuterat samma utmaningar. Vissa synpunkter bygger tyvärr på missuppfattningar, säger Dan Nilsson.

När det gäller den kommunala konkurrensen tog Harald Hjalmarsson upp måndagens kommunfullmäktige där hans parti yrkade för en återremiss gällande simhallsbygget.

– Det sades i går från styrande sida att det är en ideologisk fråga. När det gäller simhallen tycker jag att man borde göra en upphandling där även vårt bostadsbolag får lägga ett förslag. Då får vi jämförbarhet och transparens. 

Har kommunen gjort tillräckligt under året?

– Jag tycker att vi har gjort det bästa utifrån förutsättningarna vi faktiskt har. Det långsiktiga målet är att få till ett bättre näringslivsklimat, svarar Dan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson

Ämnen du kan följa
Näringslivet
Västerviks kommun

Besvarar kritik: "En vanlig missuppfattning"

Västerviks kommun

Kritik mot den kommunala konkurrensen

Västerviks kommun

Västervik kvar i botten på näringslivsranking

Läs mer
Västervik

Han kan bli världens bästa entreprenör

Västervik

Inziles oväntade förstärkning: "Som en skänk från ovan"

Västervik

Västervikskvinna får delvis rätt i bilkonflikt

Vråka, Västervik

Vråkabutiken – ett exempel på nya hållbarhetstrenden

Ledare

Omställning till elbrist

Visa fler