Räddningstjänsten kan ledas från Kalmar

Efter skogsbränderna - kan få gemensam ledningsfunktion i Kalmar.

Västerviks kommun 9 september 2019 14:00

Vid stora händelser, eller flera händelser som sker samtidigt, blir räddningstjänsten i mindre kommuner sårbar. I Västerviks kommun finns en räddningschef i beredskap, men om händelsen är större åker hen ut för att leda arbetet på plats. Man behöver kalla in någon som är ledig, för att fylla platsen.

– Det kan göra att man saknar någon "bakåt" att vi tappar kollen på det övergripande arbetet, säger Peter Helge som är verksamhetschef på räddningstjänsten i Västerviks kommun.

Därför har man ni i länet tillsatt en projektgrupp som ska utreda hur man kan samordna en slags "inre befälsfunktion", som blir gemensam i länet. Ett förslag är att man ska utgå från Kalmar. Peter Helge är en av dem som ingår i projektgruppen.

–  En sådan funktion skulle kunna göra bland annat samordningen vid större händelser bättre. Ett exempel är alla skogsbränder sommaren 2018 då det för oss var svårt att få en övergripande koll. Den positionen skulle vara bemannad dygnet runt, alla dagar om året.

– Det skulle göra att arbetet inte blir så sårbart.

Det finns också ett lagförslag som man förväntar sig bli verklighet, som pekar just i den här riktningen. Förändringen innebär inga personalförflyttningar för Västerviks del, utan blir ett tillskott.

– Det är ovanligt att vi får mer personal i räddningstjänsten, jag tror att det här kan bli väldigt positivt.

– Vi ska jobba med att ta fram rutiner och förslag för hur det skulle kunna fungera, det arbetet ska vara klart runt sommaren 2020. Jag gissar på att lagen kommer att träda i kraft kanske inom ett par år. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

Två VIK-spelare tränar med SHL-lag

Speedway

Både Morgan och "PK" tror på guld

Västervik

Så mycket statligt hyresstöd har betalats ut i kommunen

Västervik

Sjunkande båt i hamnen kunde räddas

Fotboll

"Det kan nog smälla lite i premiären"

Visa fler