Äntligen avancemang för Lindhe och VFF

En rad kvalbesvikelser och misslyckade säsonger följdes av en närapå perfekt sådan 2019, som slutade i avancemang till division tre. Årets koggligavinnare i Västerviks FF heter Fredrik Lindhe.

Västerviks kommun 15 oktober 2019 07:00

Det är inte första gången mittbacken får utmärkelsen. Faktum är att det är tredje gången på de fyra senaste säsongerna han skrapat ihop flest av samtliga VFF-spelare.

– De andra får ta och skärpa till sig, säger han skämtsamt.

– Förra året fick jag runt 30, nu bara 20 så lite tightare har det blivit.

Den ständigt stabile Lindhe, som sällan missar en match, säger såhär om sin säsong:

– Det har funkat bra och känts riktigt bra, faktiskt. Bättre än på flera år. Jag och Johan Lundin kompletterar varandra bra som mittbackar där han är lite mer stötande medan jag städar upp bakom och tar lite fler löpdueller. Hela backlinjen, oftast har vi haft Tobias Palm och Olsjan Xhafa som ytterbackar, har gått bra tillsammans.

Varför blev det till slut avancemang då? Ni har ju försökt tidigare.

–  Vi har haft en bättre stomme, centrallinje hela vägen. Även om det är många som har varit länge med Jimmy Svensson, Magnus Eriksson till exempel så fick vi in Oskar Eriksson på mitten när och Artur (Sejdini) och Fotios (Kalogeropoulos) kom blev det en annan dimension. Det var våren som bäddade för oss samtidigt som vi hade lite flyt med resultaten på hösten.

Inför säsongen 2019 tog Ergest Fasko över som spelande tränare. Något som föll väl ut, enligt Fredrik Lindhe.

– Tränarbiten har varit bra. Dom har att jobba på också såklart men Ergest är ju helt ny som tränare i princip. De har gjort ett bra jobb efter förutsättningarna. Jag är jättenöjd. De har verkligen lyssnat på oss spelare och låtit oss vara med och påverka, även om tränarna såklart haft sista ordet.

Under våren gick VFF fram som en slåttermaskin i division fyra och segerraden nådde som längst sju matcher. Som Lindhe nämnde ovan var det de starka resultaten innan uppehållet som utgjorde grunden i det som alltså slutade med uppflyttning.

– Under våren gjorde vi också 4-5 mål per match. Vi har alltid spelat ett hyfsat försvarsspel men aldrig kunnat göra mål. Vi har inte haft någon riktig målspruta. Artur var ju för bra för oss egentligen, jag tror han hade kunnat göra 15-20 mål i tvåan. Hoppas han kommer tillbaka.

Eter många försök och säsonger i division fyra får Fredrik Lindhe kommande säsong spela division tre med VFF. För han ska definitivt fortsätta.

– Ja, det kommer jag göra. Efter nio år i fyran blir det ett riktigt motivationslyft. Det kommer bli så jäkla skoj. Nu känns det som att vi har ett lag som kan hävda sig i division tre. Det lag vi hade i våras hade inte gjort bort sig i trean. Kan vi få tillbaka någon samt fylla på så kan det bli bra. Jag vet att det jobbas en del på nyförvärv och jag vet ingen som ska sluta eller byta lag.

Först och främst väntar en etableringsfas för klubben.

– Det tar ett gäng år innan man är där. Två, tre kanske. Jag tycker som sagt att vi har ett lag som kan hävda sig men första målet måste vara att bli etablerade. Man kan tycka att en kommun som Västervik ska ha ett lag minst i division 2-3.

Förutom själva kulmen med uppflyttning finns det flera godbitar att minnas tillbaka på för VFF den gångna säsongen. Svaret kommer blixtsnabbt från Lindhe när frågan vad han minns mest ställs.

– Att spela derbyn mot IFK Västervik var riktigt kul. Det var ännu roligare att vinna dom. Speciellt det första, då IFK hade sitt 100-års-jubileum då, det gjorde det extra kul.

När kände du att det här kanske kan gå vägen?

– Någon gång mitt på våren, när det började rulla på. Det kändes bra hela försäsongen, var jäkligt stabila men när vi började vinna, ofta stort, och göra många mål. Då kändes det som att vi hade något bra på gång.

Under hösten sedan gick det tyngre för VFF som för en stund såg ut att behöva ställas inför – ännu – ett nervpåfrestande kval.

Hann du bli orolig under hösten?

– Många gånger, haha. När Aneby bara vann och vann och till och med gick om oss under en kort period var det ganska jobbigt. Men vi höll ihop det och hade en del flyt med andra resultat som gjorde att vi klarade av det. Vi tappade ändå ganska många a-lagsspelare under året.

Närmast väntar några veckors vila för Västerviks FF innan man drar igång träningen inför futsaltureringen Tjust Open. Sedan en tids ledighet innan försäsongsträningen kickas igång på allvar efter jul och nyår.

– Jag ser verkligen fram emot nästa säsong, det ska bli en härlig utmaning, säger Fredrik Lindhe.

 

Koggar, Västerviks FF

Fredrik Lindhe 20, Faiz Benatallah 19, Johan Lundin 16, Ergest Fasko 9, Artur Sejdini 8, Tobias Palm, Jimmy Svensson 7, Magnus Eriksson 7,  Carl Sjögren, Robin Lundahl 6, Olsjan Xhafa 5, Johan Sjökvist, Christoffer Gustavsson 3, Oskar Eriksson, Jakob Jonsson, Andreas Lindahl, Niclas Bengtson 1.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

Jones avgjorde VIK:s genrep mot Hästen

Ishockey

Hagelin efter matchstraffet: "Han får kolla videon"

Västervik

"Kommunikationerna över länsgränsen viktiga"

Västervik

Äldre man brottsmisstänkt efter frontalkrocken

Västervik

Stor vattenläcka vid Kulbacken – andra på två år

Visa fler