Kalender med idel ädel skådespelaradel

Prutthumor och dåliga ordvitsar till trots. Årets julkalender "Panik i tomteverkstan" serverar julstämning med extra allt.

Linköpings kommun 4 december 2019 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julkalendern är en av alla saker jag gillar med public service. Att man år efter år upprätthåller den fina traditionen att bjuda tittarna på en välgjord och påkostad smällkaramell i 24 avsnitt. Jag älskar att man alltid låter barnen spela huvudrollen och  låter dem omges av delar av den svenska skådespelareliten.  Och att man inte sparar på krutet när det handlar om dekor, miljöer och specialeffekter. Trots att jag inte har några barn i min närhet som alibi är jag en trogen tittare varje år. 

Årets upplaga "Panik i tomteverkstan" fick ett ganska ljummet mottagande av kritikerkåren efter premiären och på Facebook går debattens vågor höga om huruvida det redan i premiäravsnittet  avslöjats att tomten inte finns... Lite märkligt kan tyckas eftersom årets kalender befolkas av ovanligt många tomtar, även med julkalendermått mätt.

Och det gäller även alla andra julattribut. Det står en julgran i varje hörn och ljusslingor prålar sig från golv till tak i Tomtebyn på Nordpolen där handlingen utspelas. Det är jul i kubik och ordvitsar av typen "tomtar på loftet" och "snöstormade in" avlöser varandra i en aldrig sinande ström. Prutthumorn firar också nya triumfer  –  ingen överraskning kanske när Fredde Granberg är en av manusförfattarna. Men det är ändå en ganska charmig historia än så länge. Och det gamla tomterådet med idel ädel skådespelaradel är en ren fröjd att skåda.

 

I år visar SVT även en helt ljuvlig alternativ julkalender för vuxna signerad dokumentärfilmaren Tom Alandh. I "Tomtens minnesluckor" återvänder han till platser och människor han mött i några av de nästan 100 dokumentärfilmer han gjort genom åren. Det är lågmält, varmt, gripande och alldeles underbart – som alltid när nestorn Tom Alandh  är inblandad. 

MISSA INTE

"Exit". En djupt obehaglig men oavbrutet fängslande norsk dramaserie som bygger på intervjuer med finansmän i Oslo. Det är kokain, dekadens och kindpussar. Huvudpersonernas cyniska leverne får champagne-vaskande att framstå som helylle. SVT play.

STREAMINGTIPS

"Keeping Faith". Dukiga Eve Myles gör rollen som Faith, advokat och mor vars make plötsligt försvinner. Välgjord och spännande brittisk dramathriller som utspelar sig i natursköna Wales. Sjuan visar andra säsongen nu, men hela serien finns på Cmore

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se

Ann-Charlotte Irhede

Ämnen du kan följa
tv-spaning
TV-spaning

Mogen kärlek som roar, förtrollar och förför

TV-spaning

Bornebusch som älskvärt sällskap i coronatider

TV-spaning

Verklighetsflykt som bot mot virusångest

TV-spaning

Leif GW förklarar hur allt hänger ihop

TV-spaning

Det våras för kärlek och dejtingromantik

Visa fler
Läs mer
Västervik

Beskedet: Tillväxtdagen och Tjustgalan skjuts fram

Kultur och Nöje

4,2 miljoner till nordiskt kulturstöd

Kultur och Nöje

"Sayonara wild hearts" prisad på gala

Kultur och Nöje

Trump till Twitter: En stor dag för rättvisa

Kultur och Nöje

Så firas nationaldagen i SVT

Visa fler