Malin brinner för service i Gamleby

Ända sedan skolåren har hon vetat att service var grejen. Malin Wessman jobbat på Pressbyrån i Gamleby i nära 20 år och hon trivs som fisken i vattnet.

Gamleby 11 september 2019 10:00

Det är förmiddag en dag i början av september. Pressbyrån i Gamleby har haft öppet sedan arla morgonstund. Det doftar kaffe, korvar steks och kunder går in och ut i olika ärenden. Malin Wessman har haft Pressbyrån som sin arbetsplats i 17 år och sedan sju år tillbaka är det hon som driver den. 

– Det roligaste är kundkontakten. Att ge den bästa servicen vi kan och göra människor nöjda. Ända sedan tonåren visste jag att handel var min grej, säger hon. 

Malin Wessman nämner saker som att se till att ha ett sortiment som kunderna efterfrågar, att hjälpa till med mobiltelefoner, erbjuda mat som mättar och dryck som piggar upp. 

– I och med att vi har öppet så många timmar per dag, händer det ibland att folk lämnar in saker, som någon annan ska hämta. 

Det blir som en sambandscentral vilket Malin säger sig inte ha något emot. 

– Nej, vi kan ju inte säga nej till det. För ett tag sedan var det en mamma som skulle lämna en jacka till en dotter. Dottern kunde inte hämta förrän sent på kvällen. Sådant ser vi som en god service helt enkelt.    

Pressbyrån verkar även vara ett socialt nav. Här träffas människor över en kopp kaffe som har jobbat natt eller startar sin dag tidigt. Bord och stolar gör det möjligt att sitta ner en stund och koppla av. 

– När man har jobbat här så länge, och Gamleby är ju inte stort, lär man känna människorna. Det är trevligt att kunna fråga hur det går och vara uppdaterad på vad som händer.  

Familjen är också engagerad i Pressbyrån. Sedan några år är hennes man Johan och deras dotter Elin anställda.

– Vi var lite tveksamma till att Johan skulle börja. Ska det bara bli jobbsnack, frågade vi oss. Men det fungerar riktigt bra. Det är roligt att utveckla tillsammans och vi kompletterar varandra. Han ser saker som inte jag gör och vice versa.

Malin är född och uppvuxen i Gamleby. Hon har inga planer på att lämna trakten. Det är här hon trivs.

– Här har jag min familj, vänner och släkten. På fritiden tycker jag om att läsa och gå promenader. Det är avkopplande. Helst ska det vara helt tyst. Det är nog för att det är så mycket som händer under arbetsdagarna. Och varför resa bort på semester? För mig är Hammarsbadet guld.    

Malin pratar fort, hon spritter av energi och passionen för service är tydlig. Hon berättar att beslutet att bli franchisetagare var ganska enkelt. 

– Jag var anställd och kunde en hel del om Pressbyrån och när jag fick chansen kändes det rätt. Jag ville kunna påverka min arbetssituation och ta ett större ansvar. 

Inför övertagandet 2013 gick Malin flera kurser på huvudkontoret i Stockholm och när det är träffar och fortbildningar i dag är hon en av dem som jobbat längst. 

– Det är kul och jag delar gärna med mig av min erfarenhet. 

På Pressbyrån i Gamleby finns många tidningar och magasin. Hyllan är välsorterad och bara inom musik finns ett tiotal titlar. 

– I landet är det en minskning av tidningsförsäljningen, men vi har ökat med några procent i år. Det känns kul, jag tycker att tidningarna är viktiga och vi har ett hundratal titlar totalt. 

Att ha en kassa och öppet sent på kvällarna kan ibland kännas oroligt. Malin har utsatts för väpnat rån. 

– Ja, det var ungefär tio år sedan nu. De var maskerade, hotade med pistol och fick med sig kontanter. Jag fick stöd och började jobba direkt efter. Vi har bra säkerhetsrutiner. Nuförtiden är det dessutom ont om kontanter. 

Personligt

Malin Wessman

Gör: Franchisetagare Pressbyrån i Gamleby.

Ålder: 47 år. 

Familj: Maken Johan, barnen Elin, 26 år, och Axel, 16 år. 

Bor: Villa i Gamleby.

Fritiden: Läser, gärna lite lättsammare romaner, och promenerar. Gillar vintage, second hand och inredning. 

Om framtiden: "Jag har funderat på om jag verkligen ska hålla på tills jag blir 65 år. Det krävs att man kan hålla uppe tempot. Men jag ser faktiskt inte att kommer vilja sluta. Jag älskar det här jobbet." 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Lofta

Lokalt band på turné i kommunen

Fotboll

Tjust ska komma igång med sitt spel

Östergötland

Nya regler ska höja kattens status

Minnesord

Minnesord

Visa fler