Favoriter försvinner när utrensningen börjar

Svenska språket ömsar ständigt skinn. Snart är det tack och adjö till några gamla favoriter.

Krönika 30 november 2019 08:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni kanske tog del av rapporteringen om orden som riskerar att försvinna. Språktidningen listade nyligen 1001 svenska ord som riskerar att åka ur Svenska akademiens ordlista vid nästa gallring. När det är dags för en ny upplaga brukar runt 5000 ord försvinna och ungefär lika många nyord dyker upp. De används helt enkelt för sällan och är efter petningen hänvisade till ett liv i glömska tills de helt dött ut. Förmodligen saknade av ingen.

Självklart kan det svida när gamla favoriter ligger risigt till. Jag tycker själv det vore väldigt synd om man inte längre kan sitta i sin wigwam och dricka en whiskygrogg, tänka på nån trevlig pangpangfilm och för en stund glömma att man börjar bli skumögd. Eller vad gör man när man försöker minnas vem av de uppgummade hallåkvinnorna som egentligen var bäst och vem som var en mallstropp eller bara en vanlig ärkenöt.

Fast det är förstås ingen större vits med orden om ingen förstår vad som menas. Att man vill sitta i sitt indiantält, dricka en whisky blandad med lämplig läsk, tänka på en trevlig westernfilm och för ett ögonblick slippa bry sig om att man börjar se lite dåligt. Dessutom känns det sällan särskilt nödvändigt att fundera över de kvinnliga programpresentatörerna från TV:s barndom och deras uppkammade frisyrer som samlats högt uppe på huvudet, oavsett vem som ville verka förmer eller viktigare än den andra eller vem som helt enkelt bara var en mycket dum person.

Språket är ett maktmedel och används det fel blir det i värsta fall ett förtryck eller en tröttsam snobbighet. Att använda ord som få förstår är förkastligt så egentligen finns ingen anledning att sörja att utgallringen görs. Nya ord kan å andra sidan få fäste för snabbt. Vem använder till exempel kalsongbadare idag. Det är inte så länge sen som allmänheten, med viss rätt, upprördes över att unga människor badade med kalsonger under badbyxorna men var det nån som använde ordet ens då?

Sällan använda ord kan också leda helt fel. Börjar du yra om en snygg klitt när du är på badstranden för att beskriva en spektakulär sandås eller sanddriva är risken uppenbar att du ombeds lämna området...

Å andra sidan kanske det här är sista chansen för mig att uttrycka min oro över den vanhävd som en allmänt yverboren stämning ögonskenligt håller på att orsaka. Det börjar lika ren saturnism.

Saftspänning fick jag dock inte in på nåt vettigt sätt i den här krönikan. Kanske lika bra det...


Ämnen du kan följa