VÀlj sammanhÄllning, inte splittring den 9 juni!

Debatt2024-05-14 20:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi har ett avgörande EU-val som stĂ„r för dörren. Den 9 juni Ă€r det val och den 22 maj öppnar förtidsröstningen. Det ser ut att bli ett oerhört jĂ€mt val dĂ€r frĂ„gor som stödet till Ukraina, klimatet och möjligheterna till samarbete över grĂ€nserna stĂ„r pĂ„ spel. Som Socialdemokrater gĂ„r vi till val pĂ„ att stĂ€rka sammanhĂ„llningen för fred, sĂ€kerhet och demokrati i Europa. DĂ€r Ă€r ett starkt stöd till Ukraina helt avgörande. DĂ€rutöver vill vi anvĂ€nda EU för en starkare ekonomi, stĂ„ upp för svenska jobb, ta ett gemensamt ansvar för att minska klimatutslĂ€pp och öka samarbetet för att bekĂ€mpa grĂ€nsöverskridande brottslighet och terrorism. 

För oss som regionrĂ„d i Region Kalmar lĂ€n ser vi oerhört mycket som sker inom EU som pĂ„verkar vĂ„r region. MĂ„nga kĂ€nner till att lite drygt 60 procent av alla beslut som fattas inom kommun eller region pĂ„verkas av EU pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Desto fĂ€rre Ă€r de som kĂ€nner till hur oumbĂ€rlig den Europeiska unionen Ă€r för vĂ„r regions utvecklingsarbete. Det handlar bland annat om de mycket omfattande summor som kommer lĂ€net till del i form av EU-projekt eller bidrag. Sammanlagt förra Ă„ret fick vĂ„rt lĂ€n över 830 miljoner kronor. Det blir cirka 3400 kronor per invĂ„nare i olika EU-stöd. 

Den medfinansieringen som EU stĂ„r för Ă€r ett helt avgörande verktyg för vĂ„r regionala utveckling men det finns fler omrĂ„den dĂ€r EU behövs. Även nĂ€r det gĂ€ller vĂ„rt lĂ€ns arbete för att flytta fram grĂ€nserna inom forskning och utveckling Ă€r unionen avgörande. MĂ„nga projekt i lĂ€net Ă€r beroende av EU och dess forskningsmedel sĂ„vĂ€l som samarbeten med andra EU lĂ€nder. Det handlar inte bara om ökade resurser utan utbytet av idĂ©er och innovationer. Som Socialdemokrater har vi lĂ€nge varit övertygade om att vi Ă€r starkare tillsammans, det gĂ€ller givetvis inom EU ocksĂ„. Den Europeiska unionen fungerar som bĂ€st nĂ€r EU-lĂ€nderna hjĂ€lps Ă„t och drar Ă„t samma hĂ„ll. Det gĂ€ller oavsett om det kommer till utvecklingsstöd, forskningsprojekt eller kampen mot auktoritĂ€ra krafter. 

Vi mĂ„ste komma ihĂ„g att ett krig rasar i Europa. Det hĂ€r EU-valet kommer handla om vĂ„r ekonomi, vĂ„r demokrati och vĂ„rt sĂ€tt att leva. FrĂ„gorna som pĂ„verkas Ă€r till synes otaliga och rör bĂ„de stort och smĂ„tt. Konflikten i EU-valet kommer dock att i grunden stĂ„ mellan sammanhĂ„llning och splittring. Som Socialdemokrater vill vi att EU ska öka stödet till Ukraina och stĂ„ enat som motkraft mot de auktoritĂ€ra krafter som vill splittra Europa. För vĂ„rt lĂ€ns del ser vi ett behov av en större fokus pĂ„ jĂ€mlika regionala förutsĂ€ttningar i EU. Det skulle verkligen möjliggöra en Ă€nnu mer levande landsbygd och skapa möjligheter för ett Ă€nnu starkare företagsliv i vĂ„rt lĂ€n. Vi Socialdemokrater vill skapa förutsĂ€ttningar för framtidstro och hopp i en osĂ€ker omvĂ€rld. 

Det kan tyckas att Bryssel Àr lÄngt bort och i ett val dÀr cirka 400 miljoner personer gÄr till valurnorna Àr just din röst oerhört liten. Men det Àr tillsammans som vi blir starka. Vi Àr alla en del av EU och vÄra röster kommer forma EU:s framtid. Du kan göra nÄgot stort. Rösta för sammanhÄllning, inte splittring. Det Àr ingen liten sak.

Angelica Katsanidou (S), Regionstyrelsens ordförande

Mattias Adolfson (S), RegionrĂ„d 

Malin Anell (S), RegionrÄd

Peter Wretlund (S), RegionrÄd

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om