Hur ska visionen för skolan kunna hÄlla?

Öppet brev till politiker i barn- och utbildningsnĂ€mnden i VĂ€sterviks kommun.

Lusten att lÀra och lyckas har blivit bÀttre pÄ senare tid, menar skribenterna som nu oroar sig över vad de föreslagna besparingarna i skolan ska innebÀra för att visionen ska kunna upprÀtthÄllas. Bilden Àr inte frÄn den aktuella skolan.

Lusten att lÀra och lyckas har blivit bÀttre pÄ senare tid, menar skribenterna som nu oroar sig över vad de föreslagna besparingarna i skolan ska innebÀra för att visionen ska kunna upprÀtthÄllas. Bilden Àr inte frÄn den aktuella skolan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2021-06-09 18:50
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.
undefined
Lusten att lÀra och lyckas har blivit bÀttre pÄ senare tid, menar skribenterna som nu oroar sig över vad de föreslagna besparingarna i skolan ska innebÀra för att visionen ska kunna upprÀtthÄllas. Bilden Àr inte frÄn den aktuella skolan.

I vĂ„r kommun, VĂ€stervik, lyder barn- och utbildningsnĂ€mndens vision enligt följande: ”Kompetens för livet, lust att lĂ€ra, rĂ€tt att lyckas”. Det Ă€r en vision som vi stĂ€ller oss bakom till fullo och under det gĂ„ngna lĂ€sĂ„ret har vi kĂ€nt att vi fĂ„tt förutsĂ€ttningarna att arbeta dĂ€refter. VĂ„r oro Ă€r dock stor nĂ€r vi nu fĂ„tt veta hur nĂ€sta lĂ€sĂ„rs budgetförslag drastiskt kommer att skĂ€ra ner vĂ„r organisation och dĂ€rmed göra det omöjligt för oss att fortsĂ€tta vĂ„rt lĂ„ngsiktiga arbete mot kommunens skolvision. 

Under lÀsÄret 20/21 valde vÄr rektor att satsa pÄ att ge vÄr skola god tillgÄng till elevhÀlsopersonal sÄsom specialpedagog och kurator samt resurspersonal till exempel socialpedagog och elevassistenter, som tillsammans med oss gjort det möjligt att arbeta hÀlsofrÀmjande och förebyggande med alla vÄra elever, inte minst vÄra elever i behov av sÀrskilt stöd.

Detta har resulterat i att vĂ„ra elever i behov av sĂ€rskilt stöd har kunnat tillgodogöra sig undervisningen i högre grad och dĂ€rmed kĂ€nt bĂ„de lust att lĂ€ra och lyckats, helt enligt kommunens vision för skolan. Detta har gynnat alla barn pĂ„ vĂ„r skola dĂ„ vi nu har kunnat ge samtliga elever den ledning och stimulans de har rĂ€tt till för att kunna nĂ„ sin fulla potential i sin kunskapsutveckling. 

Denna positiva situation för vÄra elever har naturligtvis Àven pÄverkat oss i personalgruppen. Vi har kÀnt att vi har haft en rimlig arbetsbelastning och kÀnt bÄde glÀdje och stolthet dÄ vi sett vÄra elevers framsteg och positiva utveckling. ArbetsglÀdjen har varit pÄtaglig under lÀsÄret som gÄtt.

Om det liggande budgetförslaget blir realitet sĂ„ undrar vi hur det kommer vara möjligt för oss att fortsĂ€tta arbeta mot visionen, ”kompetens för livet, lust att lĂ€ra, rĂ€tt att lyckas”. Det Ă€r med stor oro vi undrar om allt vĂ„rt goda, lĂ„ngsiktiga arbete nu kommer att raseras. Till hösten försvinner fem tjĂ€nster frĂ„n vĂ„r verksamhet.  Detta innebĂ€r att vi fĂ„r en oerhört slimmad organisation som kommer att drabba samtliga elever och inte minst vĂ„ra elever i behov av sĂ€rskilt stöd. DĂ„ resurspersonal försvinner frĂ„n vĂ„r verksamhet lĂ€ggs ytterligare arbetsuppgifter pĂ„ pedagogisk personal som dĂ„ fĂ„r allt mindre tid för vĂ„r huvudsakliga uppgift, undervisning. Detta rimmar ocksĂ„ vĂ€ldigt illa med BUN:s uppdrag att ta ansvar för skolpersonalens arbetsmiljö samt verka för att minska lĂ€rares arbetsbelastning. 

I Ärets medarbetarenkÀt var det vÀldigt tydligt att vi pÄ vÄr skola trivs mycket bra i arbetslaget och kÀnner stor glÀdje och tillfredsstÀllelse över arbetet vi gör tillsammans med eleverna och deras vÄrdnadshavare. DÀremot visade svaren att kommunen som arbetsgivare skattas lÄgt.

Vi vill nu ha era svar pÄ följande frÄgor:
✔ Hur anser ni att vi med kraftigt nedskuren budget ska kunna arbeta mot er/vĂ„r vision för skolan?
✔ Hur vill ni verka för att VĂ€sterviks kommun ska bli en attraktiv arbetsplats?
✔ Hur tĂ€nker ni att ni med det liggande budgetförslaget ska fĂ„ oss att kĂ€nna stolthet över att vara anstĂ€llda av VĂ€sterviks kommun?

LÀrare, resurspersonal samt fritidspersonal pÄ Himalajaskolan i Hjorted

undefined
Barn- och utbildningsnÀmndens ordförande Marcus Fridlund svarar pÄ skolpersonalens frÄgor om budgeten.

Svar frÄn barn- och utbildningsnÀmndens ordförande Marcus Fridlund (S):

Precis samma kĂ€nsla som personalen beskriver fick vi i det politiska styret nĂ€r det första underlaget till remiss presenterades. DĂ€refter startade vi i politiken ett idogt arbete med att se till att frigöra medel i budgeten för att upprĂ€tthĂ„lla kvaliteten i skolan i hela kommunen. Den budget som det refereras till Ă€r alltsĂ„ inte samma budget som kommunstyrelsen i mĂ„ndags stĂ€llde sig bakom. 

I vÄrt förslag till budget som vi lÀgger fram till kommunfullmÀktige att besluta om innehÄller bland annat följande budgetposter:
* DĂ€mpning av volymjustering: 2,8 miljoner kronor i ram
* DÀmpning av volymjustering och förstÀrkt barnpeng 2022: 9 miljoner kronor
* EngÄngstillskottet frÄn 2021 blir permanent i ram 3,6 miljoner kronor

Dessa tre poster blir en sammanlagd förstĂ€rkning av barn och elevpeng pĂ„ 15,4 miljoner kronor. Utöver dessa satsningar förstĂ€rker vi elevhĂ€lsan med en miljon kronor, mer resurser till barn i sĂ€rskilt behov av stöd, tre miljoner kronor, tillgĂ€ngliggörande av mensskydd för flickor 200 000 kronor och körkortsbonus pĂ„ vĂ„rd- och omsorgsprogrammet 100 000 kronor.

För oss Ă€r det viktigt att hĂ„lla en hög kvalitet och se till att alla barn fĂ„r den utbildning de har rĂ€tt till. DĂ€rför har vi valt att dĂ€mpa den negativa volymjusteringen och satsa pĂ„ elevhĂ€lsan, och pĂ„ barn i behov av sĂ€rskilt stöd. 

Personalen pĂ„ vĂ„ra skolor gör ett fantastiskt arbete, under rĂ„dande pandemi har man stĂ€llt om och gjort nya anpassningar. Det har varit imponerande att ta del av arbetet pĂ„ skolorna, och jag hoppas att vi snart kan ta del av det fysiskt ute i klassrummen igen ocksĂ„. VĂ„r ambition Ă€r att fortsĂ€tta kliven för att bli en Ă€nnu bĂ€ttre arbetsgivare, och arbetsmiljön Ă€r en prioriterad frĂ„ga för oss. 

Marcus Fridlund (S), Ordförande barn- och utbildningsnÀmnden VÀsterviks kommun

Karta: Hjorted