Det var Sportbladet som var först med granskningen där Västerviks marknadschef, Magnus Nilsson, öppet kritiserar flera olika aspekter av överenskommelsen* ("För målvakter gäller att en och samma SHL-målvakt kan lånas in vid maximalt två tillfällen under säsongen. Och för utespelarna gäller att maximalt två SHL-utespelare kan lånas in vid två tillfällen under säsongen.").
– Det är obegripligt hur den här överenskommelsen kom till. Jag förstår var den kom till och när den kom till, men hur den kom till är helt obegripligt. Jag är verkligen ingen supporter till den här överenskommelsen. Det är en björnsax som gör att klubbar kommer att få lida. Den kan förstöra en hel säsong, säger Nilsson till Sportbladet.
På följdfrågan om varför VIK ändå har undertecknat avtalet blir Nilssons svar så här:
– Jag var tydlig med att vi skulle vägra att skriva på det. Men några i föreningen tyckte, efter att hört hockeyallsvenskan prata, att det lät bra.
Enligt Sportbladets uppgifter så tillkommer också ett bötesbelopp på en halv miljon kronor för den klubb som bryter överenskommelsen.
Men för den som läser hockeyförbundets officiella stadgar så finns det inget som säger att en klubb skulle vara betalningsskyldig för att ha tagit in fler spelarlån än vad hockeyallsvenskan själva kommit överens om.
– Det är också en jäkligt bra fråga, vem ska skicka fogden på oss om vi skulle bryta överenskommelsen?, kommenterar Nilsson i intervjun med tidningen.
"Flera källor som Sportbladet har pratat med, personer involverade i ligan, pekar på att överenskommelsen snarare handlar om en kartellbildning bland ligans ”storklubbar” som ville agera – och senare drev igenom beslutet – efter att bland andra Oskarshamn tog sig långt i SHL-kvalet med att använda 49 spelare under säsongen.", går bland annat att läsa i granskningen.
Men till det påståendet har Nilsson ingen kommentar.
Istället berättar ligachefen, Sonny Lundwall, att ligan inte har haft något som helst önskemål om att införa begränsningen av spelarlån. Som alltså gör situationen tuffare för de klubbarna som har en knaper ekonomi och/eller avsaknad av juniorverksamhet.
– Det beror på vilka glasögon man använder och jag lägger ingen värdering i det. Det här är något som klubbarna har kommit överens om. Det är inte ligans beslut.
Tävlingschefen för svensk hockey, Olof Östblom, är än mer negativ.
– Det blir ett problem om olika ligor väljer att göra egna tolkningar och inför parallella regler. Det finns ett gemensamt regelverk i svensk hockey och jag anser att alla ligor och klubbar ska följa det, säger Östblom, till Sportbladet.