Först ut vid klockan tio på förmiddagen var sprintklassen som bestod av 400 meter simning, 18 km cykling och avslutningsvis 5 km löpning. Det var ett mixat startfält med vissa deltagare som siktade på segern och andra som bara hade målet att ta sig i mål. En av dem var Anja Coe, från Västervik, som tävlade i lag tillsammans med Mia Fältsjö som tog cykelsträckan och Hanna Walfridsson som sprang.

– Det är det som är tjusning med tävlingen. Västervik Triathlon handlar verkligen inte bara om att vinna, menar tävlingsledare Jarek Milewski.

För Anja var det här första gången hon prövade på triathlon och inför start berättar hon att det var lite nervöst.

Artikelbild

| Plums. Anja Coe, Västervik, gjorde bomben när i vattnet.

– Innan start ropade jag, vad har jag gett mig in på? Till mina lagkamrater, som log tillbaka, säger Anja.

Mia var imponerad över hennes inställning och berättar att Anja faktiskt har erfarenhet av simning.

– Ja, hon är faktiskt utbildad simtränare, så det ska nog gå vägen.

Och bra gick det. Efter dryga kvarten i vattnet kom en slutkörd Anja upp och växlade vidare till Hanna som tog hand om cykelsträckan.

Artikelbild

| Byte. Från simning till cykling i solskenet.

– Det spelar ingen roll om jag var sist upp. Jag är så glad att jag fixat det trots att jag egentligen inte är någon tävlingsmänniska.

Bland de som istället siktade på segern blev det två ganska klara vinnare i sprintklassen. På damsidan vann Caroline Sedig som kom i mål som tredje löpare totalt när hon höjde armarna upp i luften innan hon korsade mållinjen på tiden, 1:08:50, vilket var nästan tio minuter snabbaare än tvåan.

Artikelbild

| Vinnare. Carolin Sedig var överlägset snabbast bland damerna.

Herrvinnaren Mattias Törnqvist från Åtvidaberg vann även han i stor stil och berättade efteråt att det här bara var uppvärmningen till nästa helg.

– Då kommer jag att vara med i Kalmar Ironman. Målet är att komma topp tre i min klass för att kunna kvala in till VM i Hawaii senare i år, berättar Mattias.

Artikelbild

| Lokal framgång. Emilia Möller vann damklassen.

Trea i herrklassen kom Joakim Källmark från Västervik.

På den Olympiska distansen över 1500m simning, 40 km cykling och 10km löpning var det hög fart redan från start där Västerviks bågskytt Martin Ottosson var först upp ur vattnet efter det första momentet. Ledningen skulle dock inte hålla för Ottosson som tappade under cykelmomentetl. Vann gjorde istället Gabriel Björlin tävlande för Kalmar Triahlon.

Artikelbild

| Lokal Bågskytt. Martin Ottosson imponerade även i vatten.

I damklassen var Västerviktjejen Emilia Möller starkast efter en dramatisk avslutning.

– Jag låg hela tiden efter Tina Fastesson fram till att två varv återstod av löpningen. Det känns helt otroligt bra då jag verkligen inte trodde att jag skulle kunna slå henne varken inför eller under loppet. Jag har varit tvåa här tidigare men att vinna var något alldeles extra, avslutar Emilia.