Tävlingarna som Västerviksortens ryttarförening arrangerat har duggat tätt på sistone. Den här helgen väntar årets största tävling, med 800 startande ekipage, när det är full fart på klubbens anläggning mellan torsdag och söndag.

– Det här är den största tävlingen vi arrangerar i år sett till antalet startande och nivån på ryttarna. Det är en bra mix även om det såklart är lite extra roligt att få hit två så stora namn som Malin och Helena igen, säger tävlingsledaren Bertil Wilén.

För båda två har faktiskt varit i Västervik och tävlat flertalet gånger tidigare.

Artikelbild

| Idol. Malin Baryard-Johnsson är på plats och fick ta bilder med många ungdomar.

– Jag älskar att tävla här och när jag väl har möjligheten försöker jag alltid komma hit. VORF är i mitt tycke Sveriges kanske bästa arrangör och allt brukar alltid vara tipptopp här. Den nya anläggningen gör tävlingen ännu bättre, men det är gemytligheten och stämningen här som sticker ut mest för mig, menar Helena Lundbäck.

Sedan Malin Baryard-Johnssons senaste besök i Västervik har det gått femton år. Nu är hon dock på plats med sex hästar och ser fram emot att tävla i den största klassen, Ewa Anderssons Memorial, under lördagen.

– Det är inte jag som rider alla sex hästar. Den här helgen blir det nog en eller två för min del. Det är framtidens hästar vi har tagit med oss så det är inte särskilt viktigt för mig att vinna. Vi är här för att hästarna ska få bra erfarenheter vilket är en del i läroprocessen, säger Malin.

Ryttarna som bägge har medaljer från EM, VM och SM inledde tävlingen med att delta i 1.30-metershoppningen under fredagseftermiddagen och gjorde det felfritt även om tiderna inte räckte till en pallplacering för någon.

Artikelbild

| Förberedelser. Många kollade till banan innan starten av tävlingen.

– Hoppningen kändes bra. Idag testade jag nioåriga H&M Indiana som hindrats av många skador tidigare karriären, fortsätter Malin, som tycker att hästen har en stor potential.

Men det var inte bara stjärnorna som var nöjda med hoppningen. Tidigare under fredagen tog hemmaklubben VORF hem en trippel i 1.10-klassen genom i tur och ordning: Rebecka Nyhlén, Susanne Svensson och Ida Linderson.

– Det visar hur bra föreningen står sig. Det är bra konkurrens och många som har åkt långt för att tävla även om vi såklart också har många lokala namn i de klasserna, säger tävlingsledare Wilén.

Inför Ewa Anderssons Memorial på lördagseftermiddagen är Helena Lundbäck hoppfull.

– Det är där mitt största fokus ligger. Det är många duktiga ryttare på plats men jag kommer att gå för segern, avslutar hon.

David Eidhammer