Efter andra perioden hade det regerande mästarlaget en ledning med 3-1.

När fem minuter var kvar av matchen sköt Ottawas Erik Karlsson ett skott, som studsade via Tom Pyatt in i mål. Det blev lagets andra mål, men det räckte inte för att komma ikapp Pittsburghs ledning.

Till den största delen var vi på tårna, höll i pucken på deras sida och fick några bra målchanser. Våra killar förtjänar mycket beröm för hur de spelade, säger Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby efter matchen, skriver AFP.

Crosby noterades för en assist till Olli Maatta, som gjorde matchens första mål, och Crosby satte sedan själv 2-0-målet i andra perioden. Han utsågs till en av matchens stjärnor.

När pucken går till "Sid" vill man alltid vara i rörelse. Jag tycker att det var en bra passning av Sid. Jag bara såg något där och satte den i nätet, säger finske Maatta till nhl.com.

Brian Dumoulin hann göra 3-0 innan Ottawa fick in sitt första bakom Matt Murray i mål, som räddade 24 skott i sin första match i slutspelet. Murray har varit borta från isen sedan han skadades under uppvärmning före den första matchen i första rundan.

Pittsburgh hade tidigare gjort sammanlagt tre mål på de tre tidigare matcherna mot Ottawa.

Craig Anderson räddade 32 skott på Ottawas mål.

Match fem mellan lagen spelas natten mot måndag svensk tid.