De tillverkade tändkulemotorn

Det här är de som arbetade på Bröderna Nilssons verkstad i Västervik på 1920- och 30-talet.

De som arbetade på Bröderna Nilssons Mekaniska Verkstad någon gång på 30-talet. Erik Nilsson, Thomas Nilssons farfar, står näst längst till höger.

De som arbetade på Bröderna Nilssons Mekaniska Verkstad någon gång på 30-talet. Erik Nilsson, Thomas Nilssons farfar, står näst längst till höger.

Foto:

Västervik2011-12-16 00:00

Bilderna har lånats ut av Thomas Nilsson i Västervik. Hans farfars far Valentin Nilsson var en av de bröder som startade företaget.

Nu är det länge sedan företaget upphörde och Thomas Nilsson undrar därför om någon bland läsarna kan berätta mer för honom om starten, om vilka som arbetade där och om verksamheten under de decennier den pågick. 1915 fanns verkstadsföretaget i Västervik, vilket framgår av en bok från detta år.

På bilden från 20-talet finns Valentin Nilsson med. Det är mannen allra längst till vänster, i overall och keps.

- Troligen finns det fler bröder till honom med på bilden men jag vet inte vilka de är. Kanske någon läsare vet vilken eller vilka av hans bröder som var med och drev företaget, hoppas Thomas Nilsson.

Valentin Nilsson hade sex syskon födda mellan 1876 och 1891: systrarna Hedvig och Ester samt bröderna, Karl Erik, Johan Ernfrid, Gustaf Adolf och Hjalmar. Familjen bodde på Lindhult, alldeles intill verkstan.

Bröderna Nilssons mekaniska verkstad låg nedanför gamla vattentornet och tillverkade råoljemotorer. Deras tändkulemotor är mycket känd. Den användes både i mindre fartyg och som motor i tröskverk och sågverk.

Den andra bilden är från 30-talet, kanske omkring 1935. Då arbetade Thomas farfar Erik Nilsson i företaget. Troligen finns här också Eriks två bröder Gustav och Helge. I alla fall Gustav.

Båda två förolyckades tragiskt vid den stora olyckan på Lucerna den 31 juli 1940. Gustav var då 33 år och Helge var 19 år. Vattentanken på en militäranläggning sprang läck på Lucerna och krossade både byggnad och människor. Fyra män omkom.

Bröderna Nilssons verkstad drabbades av ytterligare en svår olycka. Verkstaden brann ner i slutet av 40-talet och verksamheten upphörde sedan.

- Efter branden såldes inkråmet till Falkenberg och Målilla. Det var slutet för produktionen i Västervik, berättar Thomas Nilsson.

Valentin Nilsson och hans bröder kom från en arbetarfamilj i Västerviks södra förstad. Hans far kom från Hjorted och var först dräng i Östra kvarteret nummer 56 innan han flyttade med sin familj till söder om den nybyggda järnvägen.

På 30-talet står Valentin som fabrikör i församlingsboken.

Folkets bilder

Har du en gammal bild som du vill visa i VT? Vi vill gärna ha in fler gamla bilder. Ring eller skicka e-post till Eva Johansson på e-postadress eva.johansson@vt.se eller telefon 0490-666 21 (onsdag-fredag).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om