Vindkraft utan vind i seglen

Grön energi är framtiden! Så brukar det låta, från såväl moderater som miljöpartister. Och hur ska omställningen till hållbar energi genomföras? På politisk väg förstås. Därför har ett batteri av åtgärder vidtagits för att öka andelen förnyelsebar energi som konsumeras. En av de energikällor som har gynnats mest är vindkraft. Staten har satsat flera miljarder kronor på dess utbyggnad.

Västervik2013-10-25 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Satsningen syns tydligt i våra svenska landskap. Antalet surrande möllor har ökat markant under de senaste decennierna. I slutet av 2012 fanns det 2385 vindkraftverk, och siffran stiger ständigt. Det har aldrig byggts så många vindkraftverk som i år. Och fler håller på att byggas, däribland södra Ölands världsarvslistade odlingslandskap.

Men den planerade vindkraftssatsningen på Öland tycks inte ha vind i seglen. UNESCO:s rådgivande organ Icomos varnade nyligen Sverige för att området kan förlora sin status som världsarv ifall de tänkta vindkraftverken byggs som tänkt.

För att en plats ska behålla sin världsarvsställning krävs att området skyddas och vårdas kontinuerligt. ”Världsarven ska brukas och förvaltas så att de kvaliteter som låg till grund för deras kvalificering som sådana skall bevaras och finnas kvar”, står det på Riksantikvariateämbetets hemsida.

Det finns en god poäng med att området skulle förfulas av de sex 130 meter höga vindkraftverken som företaget O2 och Cementa vill bygga. Men det finns betydligt fler anledningar att vara skeptisk till utbyggnaden av vindkraft, på Alvaret såväl som annorstädes.

Vindkraft hyllas ofta som en grön energikälla, men den kan ha en negativ påverkan på närmiljön. Det är inte ovanligt att både fladdermöss och fåglar dör när de krockar med vindkraftens propellrar.

Kungliga Vetenskapsakademin har vid flera tillfällen kritiserat vindkraftsutbyggnaden i skarpa ordalag. I en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet (22/4 2012) påpekas bland annat att den ger låg energitäthet sett till de stora landområden som krävs för att upprätta vindkraftverk.

Dessutom understryker man att vindkraftens opålitlighet kan orsaka problem. På vintern, när energibehovet är som störst, är ofta möjligheten att utvinna vindkraft som lägst.

På grund av vindkraftens många baksidor anser Kungliga Vetenskapsakademin att vindkraft endast bör ses som ett komplement till andra energikällor. Och något annat vore orimligt.

I ett större perspektiv är det en försumlig mängd energi som produceras med hjälp av energi. Enligt Energimyndigheten stod vindkraft endast för 4,4 procent av nettoproduktionen förra året. Kostnaderna för vindkraften är dock allt annat än försumliga.

Ifall man tar hänsyn till vindkraftens begränsade nytta kan den tänkta vindparken på Öland knappast producera så pass mycket vindkraft att det är värt att förstöra den unika miljö som ett av Sveriges femton världsarv utgör.

Läs mer om