Socialministern Göran Hägglund (KD) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gav i går besked om hur regeringen ställer sig till pensionsskattesänkningar under den innevarande mandatperioden. Klart är att Hägglund och Kristdemokraterna inte fick precis som man önskat. Å andra sidan är det svårt att betrakta Kristdemokraterna som förlorare i striden. Visst hade partiet önskat mer. Men positionerna är framflyttade, en riktad satsning på de sämst ställda pensionärerna visar åt vilket håll KD önskar att dra vagnen och dessutom skall det hållas i minnet att KD är regeringens minsta parti som i fråga om pensionsskatterna stod helt ensamma.
Som fond till detta inledde Reinfeldt att med sin allvarsamma statsmannastämma ge en bild av situationen i omvärlden. Med andra ord: Svenska folket ska ha klart för sig att de är lyckligt lottade att få regeras av en ansvarstagande ministär. Andra folk i Europa tvingas till nedskärningar - i Sverige kan vi i stället göra satsningar. Men eftersom läget är som det är kan vi inte satsa så offensivt som vi egentligen skulle vilja.
Så meddelades det att det nu kommer att satsas 500 miljoner på de pensionärer som har det sämst ställt - det handlar om ett höjt bostadstillägg. Den pensionsskattesänkning som Kristdemokraterna hade som ingångsvärde i budgetdiskussionerna i regeringen och som fanns i Alliansens så kallade reformutrymme i valrörelsen 2010, skulle ha varit på sammanlagt 2,3 miljarder kronor.
Det är att beklaga att de tre andra partierna inte tillmötesgick KD i denna fråga. Samtidigt sätts nu hoppet till att regeringen infriar löftet som givits till pensionärerna att en skattesänkning ska komma att ske under 2013 eller 2014 om de offentliga finanserna är i balans.
Ett viktigt inpass i presentationen av den riktade satsning som nu görs på de sämst ställda pensionärerna gjorde statsministern när han lyfte fram att gruppen pensionärer långt ifrån är homogen. Allt som oftast buntas gruppen ihop i den allmänna debatten. Pensionärernas ekonomiska förutsättningar ser väldigt olika ut. Att satsa på pensionärer som har det sämst ställt är givetvis en riktig prioritering. Med det konstaterat ska det dock inte ses som ett argument mot en generell pensionsskattesänkning. Tvärtom.
S-ledaren Håkan Juholt använde som vanligt stora ord i sin kritik och givetvis utan att konkretisera varifrån han och Socialdemokratin ska hämta pengarna till att jämna ut skillnaden mellan vad pensionärer och löntagare betalar i skatt.
Sedan alliansregeringen tog över efter Socialdemokraterna 2006 har pensionärernas skatt sänkts vid ett antal tillfällen - något liknande hade inte skett med en socialdemokrat i Rosenbad. Däremot hade kanske skillnaderna mellan pensionärers och löntagares skatter varit mindre. Men det är nödvändigtvis inte detsamma som att pensionärerna skulle ha haft mer pengar kvar i sina plånböcker.