I dag, på FN-dagen 2012, står Syrien efter ett och ett halvt års konflikt fortfarande i brand. Skulden för att omvärlden inte har gjort tillräckligt ligger främst på Ryssland och Kina som har stoppat nödvändiga beslut i FN:s säkerhetsråd. Nya initiativ krävs och FN:s Syrien-sändebud Lakhdar Brahimi måste få det stöd som Kofi Annan saknade i samma roll. Förra året ingrep FN och Arabförbundet i Libyen för att värna mänsklig säkerhet. Syrien och Libyen är två helt olika konflikter, men gemensamt är förlusten av tusentals människoliv.
Medan Syrien-konflikten fortsätter att vara ett mörkt moln på FN-himlen finns det också saker att glädjas åt. Världen blir en allt bättre plats att leva på. Det sker inte överallt och inte lika snabbt som vi skulle önska, men på många ställen är läget betydligt bättre än vad det var för 25 år sedan.
FN:s åtta millenniemål ska vara uppnådda 2015. Målen om halvering av den extrema fattigdomen, utbildning för alla och samma rätt för flickor och pojkar att gå i skolan har redan nåtts eller är inom räckhåll. När världens länder nu ska förhandla om nya så kallade hållbara utvecklingsmål måste nya folkrika och växande ekonomier som Kina, Indien och Brasilien ta sin del av ansvaret. Också den rika världen måste ta sitt ansvar för växthusutsläppen.
För två veckor sedan, den 11 oktober, uppmärksammades för första gången FN:s internationella dag för flickor. Flickors och unga kvinnors situation skulle kunna förbättras om fler länder respekterade FN:s barnkonvention. Barna- och mödradödligheten minskar men inte tillräckligt snabbt. Barnäktenskap förekommer i hela världen - även i Sverige. Våra folkvalda måste inse allvaret i frågan och bland annat stoppa möjligheten till dispens för sådana äktenskap.
Om några veckor ska nya medlemmar väljas till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Sverige kandiderar, vilket är bra. Sverige var ett av de länder som i våras såg till att människorättsrådet antog en resolution om yttrandefrihet på internet och att FN fick en ny rapportör om läget i Iran.
FN:s nya ledarduo Ban Ki-moon och Jan Eliasson måste förmå världens länder att ge sitt politiska och ekonomiska stöd till FN-samarbetet. Också världens demokratier måste förmås att agera konsekvent till försvar för fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Stöd till frihetssträvandena i Nordafrika och Mellanöstern, stopp för ockupationen av Palestina och Västsahara och truppbidrag till FN:s fredsfrämjande militära insatser är några viktiga utmaningar.
FN:s humanitära hjälparbete lider av ständigt knappa resurser. Den svenska FN-rörelsen driver flera projekt till stöd för FN:s arbete. Alla kan göra en insats oavsett om det gäller att stoppa barnäktenskap, röja livsfarliga personminor eller ge skolmat till barn i fattiga länder. Att ge ett bidrag är ett sätt att engagera sig i arbetet för en bättre värld.
Kontakter över nationsgränserna underlättar lösandet av gemensamma problem och knyter människor närmare varandra. Det tar vi fasta på i dag på FN-dagen.