Priset delas ut varje år till landets bäst utvecklade stadskärna, i städer som gjort stora framsteg i bland annat trygghetsarbete för sina invånare i samverkan mellan näringsidkare, privata och offentliga aktörer och ideella krafter.

Ordförande för Västerviks kommunstyrelse, Tomas Kronståhl (S) har tidigare kommenterat nomineringen till tävlingen så här:

– Nu 2017 ser vi många konkreta resultat av det gemensamma arbetet. Stora privata och offentliga investeringar har gjorts i stadskärnan. Västervik har ett rekordhögt handelsindex och framförallt en väl fungerande samverkan mellan näringsidkare och kommun kring stadskärnans utveckling.

Enligt Västerviks företrädare har staden i nio års tid arbetat strukturerat, långsiktigt och uthålligt med att utveckla sin stadskärna.

Västervik valdes tillsammans med Kalmar och Tibro ut av juryn att tävla om utmärkelsen Årets Stadskärna 2017. Tävlingen Årets Stadskärna arrangeras av nätverket Svenska Stadskärnor och priset har delats ut 23 år i rad.

De städer som tycker sig förtjänta av priset får lämna ansökningshandlingar med beskrivningar av vilka utvecklingsprojekt, samarbeten och annat som de drivit och vad de har uppnått. Det ska finnas ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling.

Den jury som bedömer de tävlande städerna ser, enligt Svenska Stadskärnor, samverkan som ett nyckelord. Enligt nätverket är graden av samverkan mellan offentlig och privat sektor direkt avgörande för en stads och stadskärnas attraktionskraft och tillväxtpotential.

Dessa städer har vunnit utmärkelsen före Västervik.