– Följ mig! Det är fortfarande en byggarbetsplats, och av skyddsskäl kan ni inte gå runt fritt, säger byggkonsulten Eilert Andersson, som visar oss in.

Vi är ett tiotal personer som går upp för trapporna. Hiss finns inte än. På bottenplan har vi passerat det som ska bli restaurangen. I dag ett betongskelett – i framtiden ett tänkt nöjespalats.

Vi fortsätter upp till tredje plan i det lägre av tornen. Bakom dörren väntar vad som ser ut som en helt färdig lägenhet – målad, med trägolv, och köksinredning på plats. På väggarna affischer från musikalen Mamma Mias uppsättningar runt om i världen – som en påminnelse om vem som står bakom projektet: Björn Ulvaeus.

Artikelbild

| Öppna ytor. Lägenheten har en öppen planlösning med ett sovloft.

Lägenheten ser ut att vara inflyttningsklar, men det är en iscensättning för att kunna ta emot spekulanter under sommarmånaderna. Fortfarande väntar el och vatten på att installeras.

– I januari ska lägenheterna vara inflyttningsfärdiga, säger mäklaren Karin Zollner.

Lägenheten har en helt öppen planlösning med en trappa upp till ett sovloft. Den framtida ägaren, som lär vara Björn Ulvaeus, kommer att kunna se ut över Västerviks centrum från sängen.

Spekulanterna vid visningen frågar framförallt om omgivningarna. Alltifrån praktiska saker som tillgång till parkering, till hur det omgivande vattenområdet kommer att se ut när det blir färdigt.

Artikelbild

| Unikt läge. När mäklaren Karin Zollner får frågan om vad som gör Slottsholmen unikt så blir svaret: Läget.

Karin Zollner berättar om restaurangen på bottenplan.

– Det ska bli en dansrestaurang. Det har varit viktigt i projektet. Sommartid kan det bli tjo och tjim. Därför har Björn Ulvaeus köpt lägenheterna i våningen direkt över restaurangen. Man vill se om det krävs ytterligare åtgärder i de lägenheterna när restaurangen kommer igång.

Artikelbild

| Utsikt. Vi räknar till tre balkonger i den lägenhet som vi besöker.

Spekulanterna tycks inte skrämmas av tanken på nöjesliv på bottenvåningen.

– Jag gick och dansade på Slottsholmen när jag var ung, berättar en spekulant som vill vara anonym.

Artikelbild

| Utsikt från sängen. Den som har riktigt god syn kan kolla vad klockan är på St: Petri kyrktorn nåär man vaknar.

Hon kommer utifrån men har rötterna i Västervik, och anmälde sitt intresse för en lägenhet redan 2012.

Intresset för projektet har varit stort. Därför har man inte vågat ha några helt öppna visningar. Risken är att det skulle dyka upp för mycket folk.

Artikelbild

| Byggarbetsplats. Fortfarande är huset en byggarbetsplats. Spekulanterna fick inte gå fritt omkring.

– Jag hoppas och tror att alla lägenheterna kommer att vara sålda till januari, säger Karin Zollner.

Utöver Björn Ulveaus elva lägenheter är ytterligare elva sålda. Det är en blandning av köpare. Unga och medelålders. En del ska ha lägenheterna till permanentboende och andra har tänkt att hyra ut.

Artikelbild

| Unik fasad. Mäklaren Karin Zollner berättar Björn Ulvaeus hade synpunkter på valet av fasadmaterial. Det fick bli handknackad sten.

Nu återstår 16 lägenheter och priset har ökat med ungefär 10 000 kr per kvadratmeter sedan i våras.

– Nu ligger snittpriset på 65 000 kronor per kvadratmeter. Vi lägger ut två lägenheter åt gången på Hemnet och säljer successivt, säger Karin Zollner.

Hon berättar att det är ett speciellt uppdrag att arbeta med Slottsholmen, och hon verkar vara stolt över huset. När vi går ut säger hon:

– Titta på fasaden! Först tänkte man göra den i puts, men Björn Ulvaeus sade nej. Nu är den i handknackad sten.