De fyra öringarna simmar fram över skärmen. Med handgester får man dem att simma förbi gäddorna som hotar att sluka dem. Då och då får man dra ner dem till en strömficka för att hämta andan. Att simma uppströms är jobbigt.

Så tar det stopp vid en plats. Vi har kommit till ett hinder på vägen uppför ån – det kan vara en ovanligt näringsfattig sträcka i vattendraget eller ett fysiskt hinder som fiskarna inte kan passera. På skärmen räknas några förslag upp på vad vi som människor kan göra för att lösa problemet åt fiskarna.

Spelet har en verklighetsbakgrund. Under flera år har arbetet pågått med att göra vandringar uppför Gamlebyån möjlig. 150 ton lekgrus har lagts ut i ån, och tusentals timmar av ideellt arbete har utförts.

Artikelbild

| Gamlebyån. Spelet har inspirerats av det arbete som har gjorts för att underlätta fiskars vandring i Gamlebyån.

Hur föddes idén att göra ett datorspel om öringarnas vandring?

– Vi ville nå de grupper vi annars inte når, berättar Markus Nord på Naturum.

Om en barnfamilj besöker muséet brukar det inte vara några problem att nå de mindre barnen i sju-, tioårsåldern. Akvarierna är attraktioner nog. Svårare är det med tonåringarna.

Svaret blev ett datorspel. Naturum gav uppdraget till spelutvecklarna Hello There. På torsdagen var det invigning av Troute Route. I nästa vecka kommer domen. Då hoppas muséet på besök från många sportlovslediga barn.

Artikelbild

| Invigt. Anna Bodjo (MP) från kommunstyrelsen i Västervik. Klippte bandet. Spelet invigdes lagom till sportlovet.

Å ena sidan vill ni berätta så mycket som möjligt om vattenmiljö, å andra sidan måste det bli ett roligt spel. Hur mycket har ni fått kompromissa?

– Vi har inte kompromissat med fakta. Däremot har vi haft många diskussioner med spelutvecklarna om hur frågorna och svarsalternativen ska vara formulerade. Texterna måste vara korta men korrekta.

Bland de första att prova spelet var Dennis Wiström som arbetar med vattenfrågor på Västerviks kommun.

– Jätteroligt, bra frågor, löd hans omdöme.

På muséet har man fått blodad tand. På sikt ser man utvecklingsmöjligheter för Trout Route. Spelet borde enkelt kunna anpassas för andra länder.

– Även om arterna varierar så finns vattenfrågorna i alla länder. Det kvittar om det är Kalifornien eller Kenya, säger Markus Nord.

En annan sak som man funderar på är hur man kan sprida kunskap till dem som inte vill ta sig till Naturum i Västervik. Kanske kan spelet vara något för Naturum på andra platser i landet, eller skulle man kunna konvertera spelet så att det går att ladda ner till mobila enheter.