Så agerar Migrationsverket

Misstänkta brott på asylboenden hanteras i första hand av polisen – men ibland kan även Migrationsverket behöva agera.

Migrationsverket har sett till att Lysingsbadet fått extra bevakning efter tisdagens våldsdåd.

Migrationsverket har sett till att Lysingsbadet fått extra bevakning efter tisdagens våldsdåd.

Foto: Fredrik Jonson

Västervik2016-02-11 21:10

Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket, berättar att misstänkta brott på asylboenden i det första skedet är något som polisen hanterar. Polisen kontaktar sedan Migrationsverket och den leverantör som driver boendet. Ibland kan det handla om att säkra tryggheten för övriga boende.

– Om någon hotas, så kan vi behöva kopplas in. Kanske man behöver erbjuda någon att flytta. Om det är stökigt så kan vi behöva ha en dialog med leverantören, kanske är det något som behöver åtgärdas på boendet, säger Johanna Måhlén.

När det sker allvarligare incidenter kan Migrationsverket sätta in extra bevakning. Just nu har samtliga boenden i Stockholmsregionen fått förstärkt bevakning, efter en händelse vid ett asylboende i Nynäshamn. Där greps 14 personer, misstänkta för att ha planerat en attack mot ett asylboende.

Som VT tidigare berättat har även Lysingsbadet i Västervik fått extra bevakning, efter det misstänkta mordförsöket i tisdags kväll.

När det gäller det senaste fallet, på ett asylboende i en mindre ort i Västerviks kommun, har Johanna Måhlén inte fått information om att det planeras några åtgärder från Migrationsverkets sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om