Det var på onsdagskvällen som Christine Rampeltin Molin meddelade moderaternas gruppstyrelse att hon avser att lämna samtliga sina politiska uppdrag.

De senaste dagarna har både hon och partiet kritiserats efter att det blivit känt att hon vistats utomlands stora delar av hösten, och bara varit närvarande på ett av nämndens sammanträden.

Harald Hjalmarsson försvarar att partiet gick med på en lösning där Rampeltin Molin skulle försöka kombinera familjeliv utomlands, med flera politiska uppdrag.

Artikelbild

| Kunde lösts bättre. Harald Hjalmarsson (M) tycker att debatten kring Christine Rampeltin Molins frånvaro blivit olycklig.

– När vi gick in i det här handlade det bara om höstterminen. Då var både vår och Christines ambition att hon skulle närvara på alla möten. Av olika orsaker blev det inte så. Hon har redovisat anledningarna för oss.

Det som var tänkt att gälla för en termin, blev senare ett läsår.

– Diskussionerna pågick om hur det skulle fungera under våren. Då hade vi med oss erfarenheterna från hösten. Resultatet av diskussionerna kunde mycket väl blivit desamma som nu, säger Hjalmarsson.

Han säger att han tycker att den offentliga debatten varit olycklig både för Moderaterna och för Rampeltins familj.

– Det har förekommit väldigt hätska inlägg. Ibland har de byggt på rena felaktigheter.

Han säger att det är svårt att diskutera sådana frågor offentligt, även när man känner att motståndarna inte har hela bilden klar för sig.

– Ibland kan det röra sig om väldigt personliga omständigheter.

Samtidigt tror han att politiken måste bli mer flexibel mot de folkvalda i framtiden.

– Människor blir mer rörliga. Personliga förhållanden förändras snabbare.

Däremot konstaterar han att även om det finns en mängd elektroniska hjälpmedel i dag så kräver ett uppdrag som andre vice ordförande i en nämnd fysisk närvaro.

Nästa år kommer en ny kommunallag. Enligt Hjalmarsson hade det varit lättare att lösa situationen med den nya lagen på plats. I dag kan man inte ta ledigt från sitt uppdrag som nämndordförande. I framtiden kommer tjänstledighet att finnas som ett alternativ.

– Vanligast kommer ledighet för föräldrarskap att bli, tippar Hjalmarsson.