Nyanlända lär sig företagande

Nu har kursen som ska lära nyanlända svenskt företagande startat på Campus Västervik.

Videokonferens. Uppkopplat mot Vimmerby och Hultsfred.

Videokonferens. Uppkopplat mot Vimmerby och Hultsfred.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-03-06 18:41

Västerviks kommun samarbetar med Hultsfred och Vimmerby i ett program som heter Nyanlända nyföretagare. Syftet med programmet är att underlätta för nyanlända att starta och driva företag. I programmet ingår bland annat en utbildning som är skräddarsydd av Linnéuniversitietet. Anna Rosenqvist, kursutvecklare och kursansvarig, berättar att kursen pågår i sex veckor och innehåller fyra moduler; entreprenörskap och verksamhetsutveckling, det svenska näringslivet, att leda och driva företag i Sverige och interkulturell kompentens.

– Det handlar om att få en förståelse för det svenska näringslivet och vad det är som gäller om man vill leda och driva företag här, säger Anna Rosenqvist.

Den här kursen skiljer sig från en vanlig starta eget kurs eftersom den specifikt riktar sig till nyanlända.

– Tanken är att vi ska accelerera deltagarnas förmåga att starta företag.

Jed Wallis, en av deltagarna de sju deltagarna, kommer från USA. Han har bakgrund från lantbruk och är utbildad inom djurskötsel.

– Jag hoppas jag får lära mig allt jag behöver för att kunna starta företag här i Sverige. Det är annorlunda från mitt hemland och jag måste skaffa en förståelse för det svenska systemet, säger han.

Jed har en idé om att starta ett hunddagis och i förlängningen ett hundhotell.

Ayako Ino från Japan är utbildad inom textil i Sverige och flyttade till Västervik för ungefär tre månader sedan.

– Skatt och svenska regler är vad jag vill lära mig mer om för att kunna starta företag inom vävning, konst och konsthantverk.

Det är de enskilda kommunerna som gör urval av deltagare. Man kräver att språkkunskaperna ska vara tillräckliga för att kunna ta till sig utbildningen. Deltagarna ska även ha en affärsidé och ambition att driva företag. På varje ort finns en projektledare som har i uppgift att stötta kursdeltagarna, ordna med studiebesök och mentorskontakt.

– Efter några lektioner kan vi prata och diskutera de exempel som tagits upp. Vi kommer att bjuda in olika instanser till exempel Miljö- och byggnadskontoret, säger Saad Benatallah, projektledare i Västervik.

Kommunerna Västervik, Hultsfred och Vimmerby står inför liknande utmaningar när det gäller det stora antalet nyanlända.

– Det finns campus på alla tre orter och när de hörde att kommunerna funderade i samma banor med företagande för nyanlända startades ett samarbete. Vi har styrgrupper och utbyter erfarenheter och utvecklar vidare, säger Christina Thorstensson, företagsrådgivare på Västervik Framåt.

Nyanlända nyföretagare

Projektsamarbete mellan Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Syftar till att få nyanlända ut i företagande snabbt och hållbart.

Finansierades av Regionförbundet i Kalmar län och Tillväxtverket fram till mars 2017.

Fortsatt finansiering sker av kommunerna och Sparbanksstiftelsen (eventuellt även EU:s regionalfond).

Västervik framåt är huvudprojektledare för de tre kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!