I och med höstens periodvis rikliga nederbörd och det faktum att länsstyrelsen i Kalmar län gick in och reglerade urtappningen ur sjön har vattenytan höjts. Det säger Tino Åberg som länge engagerat sig i sjöns öde. Han bor vid Yxerns strand och ser förändringen över tid.

– Det ser ju bättre ut än det gjorde i somras. Nu ligger sjön på 91 meter över havet. När det var som värst var den nere på 89,98. Det var då man enligt domen skulle tömma sjön på ännu mer vatten. Men det skedde tack och lov inte, säger han.

Fortfarande kan han vid stranden se havsbotten. Och bryggan ligger på torra land.

Artikelbild

| Räcker inte. Bryggan har förlängts i omgångar, men ligger ändå långt upp på land.

– Normalt sommarvattenstånd ska ligga på 92,29 meter över havet, men det var länge sedan nu.

Känns det mer hoppfullt nu när sjön fylls på igen?

– Under förutsättning att de inte tappar så hårt som de gjorde i somras utan är skonsamma i fortsättningen, så kanske. Sjön måste få återhämta sig i lugn och ro. En sak ska man ha klart för sig: man knäckte sjöns ekosystem i somras.

Han berättar om mängder av döda musslor, gäddor som inte kunde leka på ett naturligt sätt och ett kräftfiske som för många var långt bättre än normal, på grund av hungriga kräftor.

Artikelbild

– När det kommer till musslorna var det ett jättebestånd som man raderade ut. Sjön måste börja om, och det kommer att ta tid. Det handlar om många, många år. Vi måste komma ihåg att 40 procent av sjön var borta, den fanns ju inte.

– Jag är oroad. Om tappningen fortsätter på samma sätt, då är vi snart där igen. Återhämta sig, det kommer den att göra, men det kommer att ta många år efter det som den fick genomlida.