Scouterna har vänt sig till Västerviks kommun för att få hjälp och råd med lokalfrågan. I ett mejl beskriver man att hyran är på väg att fördubblas, att föreningen kan komma att få betala för utomhusytorna och att det blivit svårare att lösa parkeringsfrågan sedan en del av området blivit vandrarhem.

När VT talar med Matts Pettersson som skrivit till kommunen tonar han ner dramatiken.

– Det är inte alls säkert att vi kommer att flytta från Marsbäcken, men vi ser på vilka alternativ som finns. Vi vill att så mycket som möjligt av de pengar som går in i föreningen ska gå vidare till barnen, inte till hyror.

Under många decennier var Marsbäcken en renodlad scoutgård som drevs av rörelsens östgötadistrikt. På gården hölls sommarläger. När scouterna i Östergötland inte hade resurser att driva och underhålla gården tog en lokal stiftelse över. Målet var att bredda verksamheten. Fler föreningar hyr in sig på området nu, och sedan i somras finns en kommersiell del med en arrendator som driver vandrarhem.

Samtidigt har den lokala stiftelsen haft problem med att intäkterna inte är tillräckligt stora. Enligt stiftelsens talesman Lars Övling så pågår samtal med scouterna om deras hyra.

– Vi har kommit med ett förslag, och vi hade ett bra samtal med två företrädare för föreningen i måndags. Scouterna är en av de viktigaste föreningarna här ute. Vi vill absolut att de ska vara kvar.