Det var i slutet av april som Fia Thörns häst började skena.

– Jag valde att hoppa av och när jag landade på marken skadade jag skulderbladet.

Mot kvällen svullnade axelpartiet och värk satte in. Fia åkte till akuten och där hon fick beskedet att det nog var anspända muskler. En vecka senare åkte hon tillbaka.

Artikelbild

| Fia Thörn

– Det gick inte att använda armen. Jag kunde inte ens klä på eller av mig själv. Den här gången blev jag röntgad och det visade sig att jag hade flera frakturer på skulderbladet.

Under höst och vår har Fia studerat och samtidigt arbetat på timmar som personlig assistent. Ett arbete som innebär tunga lyft och kräver rörlighet. Läkaren sjukskrev Fia omgående. Den 26 maj gjorde hon en ansökan om sjukpenning till Försäkringskassan. Hon får, efter att själv har ringt, besked att ansökan var felaktig och behövde kompletteras.

– Jag ger dem uppgifterna, men min ansökan blir inte registrerad förrän en vecka senare, den 1 juni.

Den 12 juni kommer ett brev som säger att den normala handläggningen är på 30 dagar, men att det i Fias fall kan ta längre tid eftersom Försäkringskassan måste utreda vilken inkomst ersättningen ska beräknas på.

– De har fått alla mina uppgifter. Hur lång tid ska det behöva ta? Jag har ringt nästan varje dag, men får bara besked att det måste utredas. Inga indikationer på när jag kan tänkas få sjukpenningen.

Tiden går och Fias pengar börjar ta slut. Den senaste månaden har hon inte kunnat fullfölja sina betalningar på grund av att hon inte fått sjukpenningen.

– Jag har ringt alla som jag betalar räkningar till och bett om anstånd, för att försäkra mig om att inte hamna i något ytterligare elände.

När det bara är 500 kronor kvar på kontot, och nästan sju veckor har gått sedan första kontakten med Försäkringskassan, frågar Fia Försäkringskassan vad hon ska göra. Handläggaren säger att hon kan ansöka om försörjningsstöd i sin hemkommun.

– Ska jag behöva gå till socialen för att Försäkringskassan inte kan handlägga ärenden i rimlig tid? Jag känner mig fruktansvärt ledsen och arg över att bli behandlad på det här sättet. Kunde aldrig tro att det skulle kunna bli så här.

Försörjningsstödet på Västerviks kommun har gett Fia ett positivt förhandsbesked. Men även där tar handläggningen tid. Minst 14 dagar. Det bidrag, som Fia eventuellt får, kommer sedan Försäkringskassan betala tillbaka till kommunen.

– Det är ju helt galet. Det blir ju bara en rundgång av pengar och det för att Försäkringskassan tar sådan tid på sig att utreda.

Försäkringskassan har ett serviceåtagande gällande sjukpenning på 30 dagar. När det även måste ske en utredning om sjukpenninggrundande inkomst (SGI), då till exempel personen både jobbat och studerat, kan det ta ytterligare 30 dagar.

– De flesta får sin utredning inom tidsramen. I vissa fall, när är SGI en mer avancerad utredning, handlar om att besluten ska vara rättssäkra, därför tar handläggningen tid, säger Jennie Norström, enhetschef för sjukförsäkring på Försäkringskassan i Västervik.

Hon fortsätter:

– Om man inte kan betala sina räkningar innan sjukpenningen kommit, kan man vända sig till kommunens försörjningsstöd. Det är en del av skyddsnätet i samhället, precis som sjukförsäkringen.

Västerviks kommun hade under 2016 och 2017 fyra personer som fick försörjningsstöd i avvaktan på sjukpenning.

– Det handlade dock inte om Försäkringskassans handläggningstider, utan andra orsaker, säger Madeleine Rosenmüller, verksamhetschef för Enheten för arbete och kompetens.

Fia har ringt i princip dagligen till sin handläggare på Försäkringskassan och endast fått till svar att ärendet är under utredning. Vad ska en person göra om hen vill klaga på Försäkringskassan?

– Det är omöjligt för handläggaren att säga ett exakt datum då sjukpenningen kommer eftersom utredningen, i Fias fall, sköts från annan ort. Men har man funderingar, som man känner att man inte får svar på, har man alltid möjlighet att prata med en chef, säger Jennie Norström.

Vore det inte bättre om handläggningen kunde gå snabbare, så personer, som i Fias fall, inte behöver söka försörjningsstöd?

– Det är en politisk fråga som jag inte kan svara på, säger Jennie Norström.

I skrivandets stund har Fia fått besked om SGI och hon kommer att få sjukpenning från det första datum hon har ansökt.