Inför säsongens sista tur mellan Västervik och Visby uppgav Destination Gotland att de inte vet om det kommer bli färjetrafik mellan Västervik och Visby nästa år.

– Efter sommaren gör vi en utvärdering på alla våra linjer och sedan bestämmer vi hur linjer och turlistor kommer att se ut. Vi får invänta och avvakta, men det ser lovande ut, sa Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland då.

Enligt Harald Hjalmarsson (M) har det varit minst sagt populärt att åka färja mellan Västervik och Gotland den här sommaren. Jämfört med förra sommaren då Gotlandsbåten AB körde sträckan så har resandet i år ökat med 22 procent. Enligt statistiken hamnade trafiken från Oskarshamn på minus 6,3 procent och från Nynäshamn blev resultatet minus 4,7 procent. Harald Hjalmarsson anser att det här är en god anledning att diskutera hur man nästa år kan utveckla Gotlandstrafiken.

Artikelbild

| Vill utveckla. Harald Hjalmarsson vill se en utökad turlista mellan Västervik och Visby nästa år.

– Nu när vi har statistiken tycker jag att ett konkret och möjligt alternativ är att köra två dubbelturer mellan Västervik och Visby. Då kan man fråga sig om det finns båtar för det, och ja, det finns det.

Hjalmarsson anser inte att det bara ligger på Destination Gotland att fatta beslut om 2018 års eventuella trafik mellan Västervik och Visby, han menar att Västerviks kommun måste se till att förvalta sin hamn och själva vara aktiva i frågan. Och om det skulle bli tal om två turer så anser Harald Hjalmarsson att den ena av dem borde gå från Västerviks inre hamn, alltså vid hamnplanen.

– Man skulle behöva flytta prickarna men det skulle betyda mycket för Västerviks centrum. Men två dubbelturer från Västervik tycker jag är självklart.

Harald Hjalmarssons förslag på en förbättrad färjetrafik till 2018 stannar dock inte där, han anser också att en säsongsförlängning vore bra.

– Man kan titta på turer under exempelvis påsken och höstlovet. Där tror jag att man skulle kunna göra något väldigt positivt.

Christer Bruzelius säger att Destination Gotland fortfarande står där de stod för ett par veckor sedan, att en utvärdering ska göras under hösten. Sedan ska de planera nästa års turlista. Men han säger också att trafiken från och till Västervik sett bra ut och att deras tanke alltid är att titta på möjligheterna till utveckling.

– Speciellt om det gått bra har vi möjlighet att titta på hur vi skulle kunna utveckla trafiken. Det kan till exempel vara att sträcka ut säsongen eller att skapa fler turer. Men man måste se till helheten, säger Christer Bruzelius.