Det har länge pratats om den nedgångna kiosken vid Bruksparken i Ankarsrum och den har stått tom i många år. Den senaste tiden har mängder av inventarier legat utanför och ryktet har gått om att det är rivning på gång. Men så är inte fallet. Istället vill Fatima Almnjed och Hassan Aldarawisha satsa. Ursprungligen är familjen från Syrien och det är snart tre år sedan de kom till Sverige.

– Vi kommer att börja med kiosk och sälja grönsaker i en liten butik. Om det går bra vill vi sälja mat också, när vi har kommit igång på riktigt, berättar Hassan Aldarawisha genom sin dotter Sidra, som agerar tolk.

Paret har köpt kiosken av den förra ägaren, köpet gick igenom innan jul. Marken ska arrenderas av kommunen. Nu har man några månader på sig att visa att det finns ekonomisk bärighet i det hela. Ett krav från kommunen är att verksamheten ska vara igång under 2017.

– Den har stått tom i fyra år, det var massor med saker här inne. Vi har tagit bort minst tio stora högar med skräp. Det går sakta framåt, det är mycket att göra här, säger Hassan Aldarawisha.

Familjen visar byggnaden, den är sliten och i oordning, än så länge.

– Jag hoppas att vi ska kunna vara igång inom två månader men allting tar lång tid. Särskilt att ordna med alla skatter, säger Hassan Aldarawisha.

– Många tittar och undrar vad som ska hända här men vi ska inte riva, vi vill bygga istället, säger Fatima Almnjed.