Ernst och Eva Zryd har bott i sin villa i Johannesdal i över 30 år. Trädgården har varit svår att hinna med under den hektiska tiden med jobb och barn.

– I och med pensionen fick jag tid till trädgårdsarbete på allvar och det första vi satte igång med var att skapa en uteplats för avkoppling och umgänge, säger Ernst.

Paret bollade idéer med varandra, tittade på andras trädgårdar och hittade inspiration från böcker och internet. Trädgården var från början helt platt utan några nivåskillnader. Ernst drev igenom sitt förslag om en upphöjd plats, i den bortre delen av trädgården, där det tidigare bara fanns en kompost.

Artikelbild

| Italienkänsla. Eva och Ernst Zryd på sin terrass där man lätt kan drömma sig bort till sydligare breddgrader.

– När vi väl hade bestämt oss började jag gräva och förbereda. Det var mycket sten och matjorden flyttade jag till den andra delen av trädgården som blev en upphöjd odlingsbädd, säger Ernst.

En lastbil levererade cement och en platta gjöts. Därefter följde en tid av letande efter det rätta materialet till golv och mur.

– Vi hade tänkt oss för tegel, men det var svårt att hitta något med den rätta ytan. Så en dag var vi i Eksjö och där hittade jag en helt fantastisk sandsten. Den blev det, säger Eva.

Muren som omgärdar terrassen är målad i en varm nyans. Två gula stenlabradorer sitter vakt vid trappan och i stora krukorna frodas växter.

Artikelbild

| Medelhavsväxt. Nerium växer i stora krukor på terrassen.

– I Västervik är det odlingszon två men på den här platsen är det nog till och med zon ett. Muren skyddar från kalla vindar, säger Eva.

Nerium blommar i olika färger medans strelitzian, eller papegojblomman, är frodigt grön. Ernst berättar att han under resor till Spanien och Italien har plockat skott. Det är därifrån dessa växter kommer.

Artikelbild

| Grönt. Ernst och Eva Zryd ägnar mycket tid i trädgården. "Den är bra för både kroppen och hjärnan." säger de.

– Vi gillar länderna runt Medelhavet, speciellt Italien. Nu har vi ett litet hörn med medelhavskänsla i vår egen trädgård, säger han.

Många av växterna i trädgården har en historia. Dahliorna, till exempel, är från knölar som växt i Baden-Baden.

Artikelbild

| Skickade. Dahliorna blommar för fullt. Knölarna har de fått i paket från Baden-Baden.

– När vi besökte stadens stora park med dahliaplanteringar blev vi helt betagna av de fantastiska blommorna. Några månader senare fick vi ett stort paket med dahliaknölar som våra vänner hade köat i flera timmar för att kunna köpa åt oss, säger Eva.

Förutom medelhavsterrassen är hela den 850 kvadratmeter stora trädgården fylld med bär- och grönsaksland som varvats med blommor. Ernst är särskilt stolt över sin smörkål som lär vara en riktig raritet.