När VT pratar med Ann Friberg, säger hon att de länge vetat om att Telia skulle släcka ner det fasta nätet. De har också fått veta att de skulle få ett likvärdigt alternativ i stället.

Fast så har det inte blivit, och det är hon besviken på.

– Telia står inte för vad de har sagt.

Familjen har flyttat inom Grönhult. Det är samma telefonväxel, så hon tycker att det bara vore att koppla om bredbandet till deras nya adress. Men det vill inte Telia.

– De vägrar flytta över det vi har, med motiveringen att de ska släcka ner det fasta nätet den 31 maj och att det är för kort tid till dess. Det tycker vi är ganska märkligt.

På sikt ska det bli fiber i Grönhult, men det är inte klart förrän till halvårsskiftet 2018. Familjen har nu ett mobilt bredband, som hackar hela tiden. Från obegränsad surfmängd har de även fått gå till att ha ett tak. Det fungerar dåligt med både tonåringar i huset och ett företag som ska skötas.

Friberg har undersökt alternativet att lägga över allt på företaget, men säger att det blir både dyrare och sämre.

VT har frågat Telia varför kunden inte kan få fast bredband fram till den 31 maj. Roija Rafii, press- och PR-ansvarig för Telia Sverige, har svarat via mejl.

– Jag förstår att man som enskild kund kan ställa sig frågande till det. Men det vore inte ansvarsfullt att försena den här moderniseringen. Kopparnätet med tillhörande utrustning i de här områdena är gammalt och kunderna behöver flyttas över till nya lösningar innan något händer med kopparnätet. Det här handlar om att vi redan beslutat om att gå över till Framtidens nät i detta område. Det vore därför inte ansvarsfullt att koppla in nya anslutningar via kopparnätet, vilket blir situationen vid en flytt. I stället erbjuder vi en modern tjänst, som övriga berörda också kommer att erbjudas.